Politiikka
19.5.2017 05:42 ・ Päivitetty: 19.5.2017 12:58
“Tämä menee liian pitkälle” – ammattiliitto varoittaa työmarkkinoiden vääristämisestä
Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (kuvassa) suomii Suomen hallitusta vanhasta ideasta “palkat valtion maksettaviksi”. Hallitus ehdottaa pitkäaikaistyöttömiä töihin yrityksiin työttömyystuella.
– Tämä menee liian pitkälle. Hallitus haluaa nöyryyttää työttömiä ja pakottaa ihmiset ilmaiseksi työvoimaksi. Tätä ei tule missään nimessä hyväksyä.
Pro kutsuu kaikki ammattiliitot mukaan vastustamaan hallituksen “edesvastuutonta työllisyyspolitiikkaa”.
Ammattiliitto ei hyväksy linjausta, että jos olet työtön, sinut voidaan määrätä puoleksi vuodeksi yritykseen töihin työttömyystuella.
Malisen mielestä maan hallituksen uusin esitys työelämäkokeiluksi lähtee täysin väärään suuntaan. Hän varoittaa, että työmarkkinoiden vääristäminen ilmaisella työvoimalla on täysin edesvastuutonta politiikkaa.
– Jos työttömän voi saada töihin ilmaiseksi, sittenhän kannattaisi potkia vakituiset pihalle ja ottaa ilmaista työvoimaa. Kokeilu romahduttaa jatkuessaan normaalin palkkatason ja työehtosopimukset.
Malinen arvioi, että ilmeisesti hallitus on päättänyt juhlistaa Suomen satavuotista itsenäisyyttä palauttamalla suomalaiset työmarkkinat sata vuotta taaksepäin.
Lisää aiheesta
– Mihin ilmaistyö lopulta johtaa? Mitä tapahtuu Suomen verokertymälle ja kestävyysvajeelle, jos valtio lähtee maksamaan tätä uutta yritystukea. Onko valtiolla tosiaan varaa maksaa palkat yritysten puolesta, hän kysyy.
Malinen näkee, että jos hallitus haluaisi aidosti edistää työllisyyttä, tulisi työttömyystukea voida käyttää palkkatukena helpottamaan työllistymistä. Näin työllistyvät saisivat myös kartutettua työeläkettä itselleen.
Tällainen politiikka ei ole hyvinvointiyhteiskunnan arvojen mukaista millään tavalla.
Pro kannattaa järkeviä toimia pitkäaikaistyöttömyyden purkamiseksi, mutta tässä esityksessä se ei näe mitään järkeä.
– Hallituksen esityksellä luodaan uusi luokka työmarkkinoille, johon kuuluvat ihmiset vain kiertävät ilmaistyöstä toiseen.
Hallitus aikoo testata viidessä kunnassa uutta niin sanottua työelämäkokeilua, joka on suunnattu pitkäaikaistyöttömille. Kokeiluun osallistuva työtön työskentelisi työttömyysetuuden turvin enintään vuoden ajan joko kunnalla tai yksityisessä yrityksessä.
Yrityksessä työtön voisi työskennellä kokeilujaksosta enintään kuusi kuukautta. Kokeilun toteutustapoja ei rajoiteta yksityiskohtaisesti, mutta työnteon lisäksi ”työelämäkokeiluun sisältyisi aina kunnan järjestämä, kokeilun aikana henkilölle annettava ohjaus ja valmennus”, hallituksen esityksessä todetaan.
Työelämäkokeilun päivittäinen kesto voisi olla vähintään neljä ja enintään kahdeksan tuntia päivässä ja viikoittainen kesto enintään viisi päivää. Käytännössä rajaukset ovat sellaiset, että ne mahdollistavat täyden työviikon tekemisen, eivätkä rajaukset näin ollen rajaa ilmaisen työvoiman käyttöä muuten kuin määräaikaisuuden osalta.
– Tällä hetkellä Suomen valtio käyttää 6 miljardia euroa vuodessa työttömyyden kustannuksiin. Jos valtio maksaisi kaikkien palkansaajien palkat, se vaatisi 70 miljardia euroa vuodessa. Mistä tämä rahoitettaisiin, Malinen kysyy.
Pro kutsuu kaikki suomalaiset ammattiliitot mukaan vastustamaan “tätä hallituksen työttömiä alistavaa ja nöyryyttävää esitystä”.
– Tällainen politiikka ei ole hyvinvointiyhteiskunnan arvojen mukaista millään tavalla, Malinen korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.