Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Nyt avautuu Tehy kohuehdotuksesta: ”Kovin moni pienyritys ei enää palkkaisi lisääntymisikäisiä naisia suoraan vakituiseen työsuhteeseen”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Julkisuudessa on puhuttu alkuviikko siitä, että irtisanomiskynnyksen alentamisen sijaan helpotettaisiin työntekijöiden palkkaamista määräaikaisiksi nykyistä väljemmin pienissä yrityksissä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Pääministeri Juha Sipilä tosin tyrmäsi esityksen eilen eduskunnassa. Hänen mukaansa esitys ei tuo haluttua työllisyysvaikutusta, ja se olisi hänen mukaansa ongelmallinen myös tasa-arvomielessä.

Alle 10 henkilöä työllistävä yritys voisi palkata enintään vuoden määräajaksi työntekijän ilman laissa edellytettyä perusteltua syytä. Työntekijällä olisi oikeus irtisanoutua tällaisesta määräaikaisesta työsuhteesta kesken määräajan.

Tehy ei voi hyväksyä esitystä sellaisenaan, koska se sisältää tasa-arvon kannalta erittäin isoja ongelmia. Näennäisesti puolueeton säännös johtaisi naisten aseman heikentymiseen ja välilliseen syrjintään.

”Sosiaali- ja terveysalalla käytetään jo nyt paljon määräaikaisia työsuhteita emmekä halua lisätä niiden käyttöä esitetyllä tavalla. Erityinen uhka nyt esillä olevassa esityksessä olisi raskaussyrjinnän yleistyminen”, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

”Säännös tarjoaa yritykselle keinon välttää ns. raskausriskejä. On selvää, että kovin moni pienyritys ei enää palkkaisi lisääntymisikäisiä naisia suoraan vakituiseen työsuhteeseen, kun he voisivat käyttää tätä määräaikaisuusväylää laillisesti. Esitys heikentäisi näin erityisesti lisääntymisiässä olevien naisten asemaa.”

Rytkösen mukaan tässä ei ole nyt kuultu naisvaltaisia aloja.

Esitys olisikin Tehyn mukaan luultavasti myös perustuslain kannalta ongelmallinen, koska soveltamisala saattaisi muodostua liian laajaksi.

”Lisäksi perustuslaillinen yhdenvertaisuusongelma on edelleen olemassa. Työnantajan koko on yhä mielivaltaisesti vaikuttava tekijä keskeiseen työsuhteen ehtoon. Eikä tällekään esitykselle ole toistaiseksi olemassa työllistämistä tukevaa vaikutusarviointia.”

Tehy tapaa tänään pääministerin Kesärannassa klo 13.00 ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen liittyen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE