Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Nyt keskustelua käydään kuulopuheiden perusteella” – Lindén vaatii avoimuutta sote-säästöistä

iStock

Kansanedustaja Aki Lindén (sd.) pitää ongelmallisena, että hallitus salaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatimat säästölistat.

Demokraatti

Demokraatti

– Nyt keskustelua käydään faktojen sijaan kuulopuheiden perusteella ministeriöiden esittämistä säästö- ja leikkausesityksistä, hän toteaa tiedotteessa.

Julkisuus olisi Lindénin tärkeää, jotta kansanedustajat, media ja kansalaiset voisivat arvioida, mitkä ovat eri ministeriöiden näkemykset ja painopisteet valtiontalouden kannalta tärkeissä asioissa.

Lindén esittää huolensa myös siitä, miten mahdolliset hoitajamitoituksen ja hoitotakuun lykkäämiset vaikuttaisivat terveydenhuoltojärjestelmään. Hänen mukaansa julkisen keskustelun avoimuus on välttämätöntä, jotta voidaan arvioida eri säästötoimien vaikutukset ja niiden mahdolliset vaihtoehdot.

– Emme voi tietää, olivatko juuri nämä säästötoimet sosiaali- ja terveysministeriön laajan vastuualueen sisällä STM:n esittämiä vai tehtiinkö ne valtiovarainministeriön esityksestä vai ministereiden esityksestä.

LINDÉN korostaa, että “älyllistä menettelyä ei edusta sellainen säästö- tai leikkausmalli, että peruutetaan vain aikajärjestyksessä viimeisimmät reformit”. Hänen mukaansa on tärkeää ymmärtää eri ministeriöiden näkökulmat ja ehdotukset avoimesti.

Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen kritisoi lauantaina hallituksen kehysriiheen liittyen sitä, että muiden ministeriöiden valtiovarainministeriölle toimittamien ”säästölistojen” sisältö ei ole julkista.

Lisää aiheesta

Lisäksi hän arvosteli sitä, että tällaisesta menettelystä on mahdollisesti tarkoitus säätää VM:n vaatimuksesta lailla, kun julkisuuslakia uudistetaan.

Lindén sanoo olevansa Voutilaisen kanssa samaa mieltä siitä, että kyse ei ole yhden viraston sisäisestä valmistelusta, vaan eri ministeriöiden kannanotoista, joiden yhteiskunnallinen merkitys on suuri.

– Ilmeisesti VM haluaa määrätä myös substanssiasioista eikä pelkästä raamista tai leikkausten kokonaismäärästä. Siksi olisi tärkeää, että ministeriöiden näkemykset olisivat julkisia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE