Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ohisalon tiukka kanta pysyy: Kreikka voi joutua oikeuteen, jos ei ota turvapaikkahakemuksia vastaan

Lehtikuva / Markku Ulander
Sisäministeri Maria Ohisalo Politiikan toimittajien yhdistyksen vieraana Helsingissä 6. maaliskuuta 2020.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Kreikka joutuu viime kädessä vastaamaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa päätöksestään olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kreikkaan Frontex-rajavalvontaoperaatioon lähtevät suomalaiset viranomaiset noudattavat Ohisalon mukaan toiminnassaan lakia ja kansainvälistä oikeutta.

Jos suomalaiset rajavartijat havaitsevat Kreikassa laittomuuksia, he ovat Ohisalon mukaan velvollisia raportoimaan niistä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexille.

– Suomen viranomaiset ja Frontex toimivat lakien puitteissa. Jos siellä havaitaan lakien rikkomuksia, niin niistä Frontex ja kaikki muut toimijat ovat velvollisia raportoimaan, Ohisalo sanoi politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä.

Ohisalon mukaan Frontexin pääjohtaja päättää tarvittaessa Kreikka-operaation keskeyttämisestä, jos rajavalvonnassa rikotaan lakia.

– Meidän tehtävämme on auttaa Kreikkaa selviämään kansainvälisistä velvoitteistaan. Nyt he eivät ole niistä selvinneet, Ohisalo sanoi.

Ylellä Marja Sannikan haastattelussa Ohisalo sanoo, että vaikka EU tukee Kreikkaa, Kreikka tekee väärin.

– Jos katsotaan kansainvälisen oikeuden isoa kuvaa, niin kyllä tekee siinä mielessä väärin. Kyllä turvapaikkahakemukset aina pitäisi ottaa vastaan.

Eli Kreikan tulisi käsitellä nämä hakemukset?

– Kyllä, hän vastasi Ylellä.

Suomen ulkopoliittinen linja on herättänyt kysymyksiä, sillä sisämisteri Ohisalon lausunnot vähintäänkin vaikuttavat olevan ristiriidassa esimerkiksi sen kanssa, mitä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on esimerkiksi sanonut.

– Kreikkahan ei ota nyt. EU – ja Suomi siinä mukana – tukee Kreikkaa. Jotenka osittain tuossa on kai vastausta, Niinistö tiivisti 4.3. oman kantansa Kreikan turvapaikkahakemuksensa vastaanottamisesta.

Sauli Niinistön mielestä (4.3. Ylellä) ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) ja hänen näkemyksissään Kreikan tilanteesta ei ole eroja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE