Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Olkiluoto 3:n ongelmat puhuttavat – näin käy pörssisähkön hinnalle perjantaina

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Olkiluoto 3:n sähköntuotannon keskeytyminen ei aiheuta perjantaina rajua piikkiä pörssisähkön hintaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sähköpörssi Nord Poolin tiedoista ilmenee, että sähkö on perjantaina jonkin verran edullisempaa kuin torstaina. Pörssisähkön verollinen keskihinta on perjantaina runsaat 13 senttiä kilowattitunnilta, kun torstain keskihinta on noin 18 senttiä.

Perjantaina pörssisähkö on kalleimmillaan iltapäivällä kello 16-17, jolloin sähkö maksaa hieman yli 18 senttiä kilowattitunnilta.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi äkillisesti keskiviikkona iltapäivällä, kun laitos putosi kantaverkosta Fingridin tekemän lähivikakokeen seurauksena. Tapahtumalla ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) arvioi aluksi, että sähköntuotanto olisi voinut jatkua jo keskiviikon puolella. Käynnistyksessä havaittujen turbiiniautomaation ongelmien vuoksi paluu tuotantoon kuitenkin lykkääntyi.

TVO:n viimeisimmän arvion mukaan tuotantoa voitaisiin päästä jatkamaan torstai-iltana.

FINGRIDIN sähköjärjestelmän toiminnasta vastaavan johtajan Tuomas Rauhalan mukaan Olkiluoto 3 on toiminut koekäyttöjen ja viime keväänä alkaneen kaupallisen käytön aikana luotettavasti.

-  Tällä testillä haluttiin vielä varmentaa, että laitos pysyy verkossa myös tällaisen hieman pidemmän jännitekuopan yhteydessä, Rauhala kertoi STT:lle keskiviikkona.

Hänen mukaansa toivottu testitulos olisi ollut, että Olkiluoto 3 olisi lähivikakokeen aikana pysynyt kantaverkossa ja toiminut verkossa normaalisti.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi edellisen kerran toissa viikon sunnuntaina, kun turbiinilaitoksella ollut vika pysäytti automaattisesti tuotannon. Tuotantokatkos kesti tuolloin muutaman vuorokauden.

Olkiluoto 3 on Suomen ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö. Sen nettosähköteho on noin 1  600 megawattia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE