Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Oluen verotus alas, lääkkeiden verotus ylös – keskustan Saarikko kummeksuu hallituksen arvovalintoja

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko näkee hallituksen ensi vuoden budjettiesityksessä sekä hyvää että huonoa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hyvää budjettiesityksessä on Saarikon mukaan panostukset osaamiseen ulottuen peruskoulusta huippututkimukseen. Hyvää on myös vakaan linjan jatkaminen maanpuolustuksen rahoituksessa, mitä keskusta pitää välttämättömänä.

Huonoa budjettiesityksessä on hänen mukaansa etenkin veronkevennysten tekeminen velaksi.

-  Hallituksen veropolitiikka osoittaa kummallisia arvovalintoja. Hallitus keventää oluen verotusta ja kiristää lääkkeiden verotusta, keventää suurituloisten verotusta ja heikentää pienituloisten sosiaaliturvaa. Ylipäätään on huonoa tehdä veronkevennyksiä velaksi, Saarikko sanoi STT:lle.

Lääkkeiden verotuksen kiristämisellä Saarikko viittaa lääkkeiden siirtämiseen 14 prosentin arvonlisäverokantaan nykyisestä 10 prosentista, mikä on luvassa myöhemmin vaalikaudella, mutta ei vielä ensi vuonna.

HÄN MOITTII myös hallituksen suhtautumista sosiaali- ja terveyspalveluihin, joita suomalaiset pitävät kaikkein tärkeimpinä. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ollaan Saarikon mukaan ajamassa ahdinkoon, jossa aluepäättäjät pakotetaan sulkemaan lähipalveluja.

Saarikko muistuttaa, että hyvinvointialuevaalien alla kaikki puolueet pitivät lähipalveluita tärkeänä. Samalla hän muistuttaa sosiaali- ja terveyspalvelujen valtavasta kysyntäpaineesta väestön ikääntyessä.

-  Nyt uudistus, jonka tarkoitus oli vahvistaa lähi- ja peruspalveluita, uhkaa kääntyä päälaelleen kun paniikissa ja rahapulassa tehdään vääriä linjauksia. Tätä keskusta ei hyväksy.

Saarikko kiittelee hallituksen havahtumista talouden realiteetteihin ja sanoo keskustan yhtyvän hallituksen tilannekuvaan taloudesta.

-  Ehkä tämä oli kylmä suihku pääministeripuolueelle, jolla oli suuret puheet vaalien alla siitä miten velkaantumisen lopettaminen tapahtuu sormia napsauttamalla. Nyt huomaamme, että näin ei ole.

Tuomas Savonen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE