Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Opettajat kalistelevat jo lakkoasetta – “Peruspalkkoja pitää korottaa sadoilla euroilla”

Opettajat osoittivat mieltään kaksi vuotta sitten opetuksen säästöjä vastaan, keskellä puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mielestä opetusalan palkkaus ei vastaa läheskään työn vaativuutta eikä opettajien korkeaa koulutustasoa.

– Opetus-, kasvatus- ja tutkimusalan peruspalkkoja pitää korottaa sadoilla euroilla, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen vaati puhuessaan järjestön valtuuston kesäkokouksessa.

Ensi syksynä uusista sopimuksista neuvotellaan näillä näkymin liittokohtaisesti. Luukkainen arvioi, että julkinen sektori – ja sen suurena ryhmänä opettajat ja lastentarhanopettajat – lähtevät turvaamaan palkkakehitystä takamatkalta.

– Palkankorotukset ovat olleet pyöreä nolla, lomarahoja on leikattu, eikä paikallinen sopiminen tuo todellisuudessa mitään lisää, toisin kuin yksityisellä sektorilla. Kenelläkään maisteritason tutkinnon suorittaneella ei edes lähtöpalkka saisi olla alle 3 000 euroa.

Luukkainen varoittaa, että “koulutetut ryhmät saattavat joutua tehostamaan vaatimuksiaan työtaistelutoimin lähivuosien palkkaneuvotteluissa, elleivät oikeutetut vaatimuksemme saa riittävää todellista ja konkreettista vastakaikua”.

– Siihen pitää opettajillakin olla tarvittaessa valmius.

Koko keskustelun sävyä on muutettava.

Lisää aiheesta

Työmarkkinoilla on keskusteltu palkkamallista. OAJ ei hyväksy sitä, että julkista sektoria on tarkasteltu tällöin vain menoeränä. Järjestön mielestä on unohdettu sen merkitys yhteiskunnan osaamisen, innovaatioiden, pääoman kasvun sekä hyvinvoinnin ja turvallisuuden tuottajana.

– Koko keskustelun sävyä on muutettava. Poliittisen eliitin ja elinkeinoelämän on näytettävä tässä esimerkkiä, Luukkainen korostaa.

Hänen mukaansa julkisalojen pääosin naisvaltaisten alojen palkkojen jälkeenjääneisyyttä on todellisuudessa lähes mahdoton korjata, jos palkankorotusvara määriteltäisiin esimerkiksi pelkästään vientiteollisuuden palkanmaksuvaran mukaan.

– Palkankorotusvaraan onkin sisällyttävä mahdollisuus korjata erilaisia vääristymiä. Tästä syystä tarvitaan myös selkeä palkkaohjelma tilanteen korjaamiseksi, Luukkainen huomauttaa.

Opetusalalla on lisätty esimerkiksi työmäärää jo pidemmän aikaa, mutta palkkataso ei ole kuitenkaan Luukkaisen mukaan korjaantunut – pikemminkin päinvastoin.

Luukkainen muistuttaa, että työntekijät osallistuivat kansantalouden kohentamistalkoisiin ja työpaikkojen turvaamiseen kiky-sopimuksella.

– Kun talous on taas alkanut kasvaa, palkansaajaa kiinnostaa, kuinka ostovoima turvataan.

Opettajien sopimukset ovat voimassa pääosin tammikuun loppuun 2018. OAJ:n jäsenmäärä on yli 120 000.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE