Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Opi tekemään parempia uutisia: Venäjän propagandatehdas RT kutsuu länsitoimittajia ilmaiseen koulutukseen

RT Academy / handout

Venäjän propagandaa länteen levittävä mediayhtiö Russia Today on lähestynyt suomalaisiakin toimittajia: RT lupaa tarjota halukkaille ilmaista “kansainvälistä” uutiskoulutusta Moskovassa.

Petri Korhonen

Demokraatti

Russia Today on Venäjän valtion keskeisin kansainvälisen propagandan julkinen tuotantotalo. Yhtiö lähettää televisio-ohjelmia ja ylläpitää nettisivustoja monilla eri kielillä. Muun muassa EU on kieltänyt mediayhtiön kanavien toiminnan omalla alueellaan.

Tällä viikolla RT on lähettänyt suomalaisille toimittajille sähköpostitse mainoksia uudesta ulkomaisten journalistien koulutusohjelmastaan, joka käynnistyy huhtikuussa Moskovassa.

Englanninkielisessä koulutuksessa RT-Akatemian parhaat asiantuntijat lupaavat opettaa muun muassa tiedonhankintaa, live-uutisointia ja sosiaalisen median sekä tekoälyn käyttämistä “korkeatasoiseen sisällöntuotantoon”.

KOULUTUS on RT:n mukaan maksutonta, ja valtaosa siitä toteutetaan etäopetuksena. Ensimmäinen kurssipaketeista on suunnattu Kaakkois-Aasiasta tuleville ASEAN-maiden opiskelijoille, mutta myöhemmin mukaan pääsevät muidenkin maiden journalistit Euroopasta ja Afrikasta.

Ensimmäinen kohderyhmä vaikuttaa tarkoituksellisesti valitulta. ASEAN-maissa (Brunei, Kambodža, Laos, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa, Vietnam sekä Myanmar) ei suhtauduta Venäjään ja sen propagandaan niin torjuvasti kuin esimerkiksi Euroopassa, mutta globaalin etelän alueella RT tavoittaa helposti uusia miljoonayleisöjä.

Russia Today järjesti jo viime syyskuussa suuren värväysseminaarin Indonesian Jakartassa, etsien paikallisia avustajia, bloggareita ja kansalaisjournalisteja sanomansa levittämiseen.

Lisää aiheesta

SUOMALAISILLE toimittajille lähetetyssä mainosmeilissä RT muistuttaa, miten paljon sillä on kokemusta kansainvälisten mediapersoonien kanssa tehdystä yhteistyöstä, ja miten mediatalon tuotokset ovat keränneet maailmalla runsaasti dokumentti- ja viihdealan palkintoja.

RT kehuu muun muassa Wikileaksin perustajan Julian Assangen, yhdysvaltalaisen televisiotähden Larry Kingin (1933-2021) sekä jalkapallovalmentaja Jose Mourinhon esiintyneen yhtiön kanavilla. Kaikki nämä ovat tosin tapahtuneet ennen Venäjän vuoden 2022 suurhyökkäystä Ukrainaan, ja osassa on kyse yhtiön muualta ostamista ohjelmista.

RT ei vastannut Demokraatin lähettämiin kysymyksiin koulutusohjelman journalistisista linjoista, tai siitä kenelle kaikille suomalaistoimittajille koulutusmainoksia on lähetetty.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE