Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

7.12.2020 12:09 ・ Päivitetty: 7.12.2020 12:25

Oppivelvollisuusmietintö julki, Eloranta vertaa peruskoulu-uudistukseen: ”Nyt tehdään kaikkemme, ettei kukaan syrjäydy”

Eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintö oppivelvollisuuden pidentämisestä on nyt julkaistu valiokunnan nettisivuilla.
Esityksessä ehdotetaan, että oppivelvollisuus laajennettaisiin koskemaan perusopetuksen jälkeistä toisen asteen koulutusta siihen asti, kun henkilö täyttää 18 vuotta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) kertoo, että valiokunta järjestää asiasta huomenna tiedotustilaisuuden.

Sen vuoksi hän kommentoi asiaa nyt vain lyhyesti. Eloranta toteaa huomenna eduskunnan suuren salin käsittelyyn menevän asian luonteeltaan peruskoulu-uudistukseen verrattava.

– Jatkossa meillä huolehditaan siitä, että kukaan ei enää putoa koulutuksesta. Nyt tehdään kaikkemme, ettei kukaan syrjäydy, Eloranta luonnehtii uudistuksen tavoitetta.

Laki, vaikka onkin yksittäisistä toimista merkittävin, ei yksinään takaa, että kaikki suorittavat toisen asteen tutkinnon. Eloranta muistuttaakin, että valiokunnan mietintöön kuuluu tämän vuoksi 22 erilaista lausumaa, joissa kiinnitetään huomiota muun muassa ohjauksen ja tuen riittävään määrään.

Lausumissa esitetään muun muassa eduskunnan edellyttävän, että oppivelvollisuusuudistuksessa hallitus huomioi perusopetuksessa tehostettua tukea, erityistä tukea ja vaativaa erityistä tukea saaneiden oppilaiden oikeuden tukeen toisella asteella ja nivelvaiheen koulutuksessa.

Kokoomus ja perussuomalaiset eri linjoilla

Hallituksen esitys pohjautuu Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmaan, jonka mukaan oppivelvollisuusikä nostetaan 18 ikävuoteen.

Oppivelvollisuuden suorittaminen aloitetaan nykytilaa vastaavasti perusopetuksessa. Sen jälkeen oppivelvollisuutta suoritetaan ensisijaisesti suorittamalla lukiokoulutuksen oppimäärää taikka ammatillista perustutkintoa tai ammattitutkintoa.

Valiokunta katsoo, että hallituksen esitys vastaa hyvin tarpeisiin parantaa nuorten osaamista ja hyvinvointia.

Valiokunnan mukaan hallituksen esitys oppivelvollisuuden laajentamiseksi tulee nähdä laajana koulutuspoliittisena kokonaisratkaisuna ja suunnannäyttäjänä tuleville vuosikymmenille. Keskeinen tarkoitus on varmistaa se, että jokainen perusopetuksen päättävä nuori hakeutuu jatko-opintoihin tai siihen valmistavaan muuhun ohjattuun ja tavoitteelliseen toimintaan ja suorittaa toisen asteen tutkinnon. Tällä pyritään vaikuttamaan erityisesti yhdenvertaisten koulutusmahdollisuuksien parantamiseen, koulutus- ja työllisyysasteen nostamiseen sekä hyvinvoinnin lisäämiseen.

Niin perussuomalaiset kuin kokoomus ovat jättäneet vastalauseet valiokunnan mietintöön.

Perussuomalaiset esittää hallituksen esityksen lakiesitysten hylkäämistä. Valiokunnan perussuomalaiset jäsenet vaativat, että valtioneuvosto tekee ja ottaa käyttöön pikimmiten oppimistakuun perusasteen kouluissa.

Heidän mukaansa oppimistakuulla taattaisiin, ettei kukaan siirry toiselle asteelle perusasteelta ilman tosiasiallisesti riittäviä tietotaitoja.

Myös kokoomuksen valiokuntajäsenet esittävät hallituksen lakiesitysten hylkäämistä ja tarjoavat tilalle omat 12 lausumaa. Kokoomuksen mukaan hallituksen on valmisteltava kiireellisesti päivitetty esitys tutkintoon valmentavan koulutuksen uudistamiseksi ilman oppivelvollisuusiän pidentämistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU