Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Orpo: Suomea huolettaa EU:n rahoituskehyksessä erityisesti puolustus ja Ukraina

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Petteri Orpo eduskunnassa 3. huhtikuuta.

Euroopan tulee pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan olla nykyistä kilpailukykyisempi, turvallisempi ja toimintakykyisempi mutta myös laajempi ja globaalisti vahvempi. Orpo puhui Suomen EU-avaintavoitteista eduskunnassa keskiviikkona.

Demokraatti

Demokraatti

– Euroopan on parannettava kilpailukykyään. Ytimessä ovat toimivat sisämarkkinat. Meidän on kevennettävä byrokratiaa, harjoitettava kestävää finanssipolitiikkaa ja kehitettävä pääomamarkkinoita, Orpo totesi eduskunnassa.

UUDELLA tavalla jakautuvassa maailmassa Euroopan on entistäkin tärkeämpää panostaa kauppasopimuksiin. Sen sijaan valtiontukijoustot ovat Orpon mukaan johtaneet epäreiluun kilpailuun, jossa parhaat innovaatiota eivät ole valikoituneet voittajiksi.

– Epäterveellä valtiontukipolitiikalla on suurten tuki. Vähemmän vauraat jäsenmaat vaativat EU-tason tukivälineitä, joilla epäreilua kilpailuympäristöä tasoitettaisiin. Tällaiset välineet eivät yleensä ole edullisia meille – emme ole saamapuolella. Niistä muodostuu helposti huonon talouspolitiikan jatkeita, ei aidosti tuottavuutta vahvistavia ajureita.

EU on edessään rahoituskeskustelu, jossa on Ukrainan sodan, EU:n yhteisen puolustuksen ja vihreän siirtymän kaltaisia suuria tarpeita.

– On priorisoitava. Päätään nostaa myös yhteisen velan ottaminen. Sitä emme kannata me, eivätkä kanssamme samoin ajattelevat jäsenmaat.

– Hallitus osallistuu aktiivisesti unionissa käytävään keskusteluun, joka tiivistyy seuraavissa rahoituskehysneuvotteluissa. Suurin huolemme liittyy puolustuksen ja Ukrainan rahoittamiseen.

SUOMEN painopisteenä on Orpon mukaan myös Euroopan kokonaisturvallisuuden parantaminen.

– Tähän liittyy jäsenmaiden oman puolustuksen vahvistaminen, puolustusteollisuuden vauhdittaminen ja rajaturvallisuus.

Suomen kolmantena kärkenä on puhtaan siirtymän sekä biotalouden ja kiertotalouden mahdollisuuksien edistäminen.

– Tämä tarkoittaa edelläkävijyyttä puhtaan energian saralla. Oikealla ilmastopolitiikalla voimme parantaa huoltovarmuutta, vahvistaa taloutta ja lisätä eurooppalaisten raaka-aineiden saatavuutta.

Tulevalla EU:n monivuotisella rahoituskehyksellä tulisi Orpon mukaan edistää näiden painopisteiden toteutumista.

– Oikeusvaltioperiaatteen tulee muodostaa pohja kaikelle mitä teemme.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE