Politiikka

Orpo verohallinnon salaisesta ohjeesta: ”Käyn ministeriön kanssa läpi miten tämä toimii”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan ministeriössä selvitetään parhaillaan miten laillisuusvalvonta suhteessa verottajaan toimii. Selvitys lähti liikkeelle Suomen Kuvalehden torstaina julkaisemasta uutisesta, jonka mukaan verottaja kieltää salaisessa työmenettelyohjeessa työntekijöitään puuttumasta alle 30 000 euron pimeisiin rahalahjoihin tai perintöihin. Orpo kuuli asiasta ensimmäistä kertaa Suomen Kuvalehden toimittajalta.

– Minulla on tämän asian selvittäminen vielä kesken, koska tämä tuli lehden kautta uutena asiana pöydälle. Se ohje mihin viitataan on lakannut olemasta voimassa vuoden 2015 lopulla. Siksi se ei ole ollut ajankohtainen. Käyn nyt läpi valtionvarainministeriön väen kanssa sen, että miten tämä yhteys verottajan kanssa toimii, Orpo sanoo.

Hän vakuuttaa lähtökohtaisesti luottavansa verottajan toiminnan lainmukaisuuteen.

Sitä pitää kysyä myös heiltä itseltään, että miten he toimivat.

– Minulla on ollut ja on edelleen se käsitys, että he hoitavat asioita hyvin verolainsäädännön pohjalta. He hoitavat sen operatiivisen verottamisen työn. Sitä pitää kysyä myös heiltä itseltään, että miten he toimivat, koska heidän sisäiset ohjeensa ovat salaisia.

– Lähden siitä, että laillisuusvalvonta toimii, että kaikki mitä he ovat sisäisesti ohjeistaneet, ovat lainsäädännön mukaisia.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen totesi Suomen Kuvalehdelle, että verottajan ohje saattaa loukata perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta.

– Jos vain niitä verotetaan, jotka ilmoittavat lahjansa rehellisesti, niin eihän se silloin ole yhdenvertaista. Valtaosa ainakin tavallisten ihmisten lahjoista kuitenkin jäänee tuon 30 000 euron vuosirajan alle, Tolvanen sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat