Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä patistaa: tartuntatautilain pykälä 58 d käyttöön välittömästi

iStock
Tartuntatautilain pykälä 58 d velvoittaa yksityisten ja julkisten asiakastilojen käytön järjestämiseen siten, että asiakkaiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Kuvituskuva.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa ottaa käyttöön järeämpiä keinoja koronaviruksen leviämisen patoamiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tiistain kokouksessaan ryhmä suositteli Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi), että käyttöön otettaisiin heti tartuntalain pykälä 58 d. Pykälä koskee kaikkia asiakaspalvelutiloja, jotka on tarkoitettu yli kymmenelle hengelle. Tällaisia ovat muun muassa kaupat, kuntosalit, isot kampaamot, apteekit ja terveysasemat.

–  Jos (avin) päätös tulisi, näiden pitäisi ryhtyä tekemään kirjallista suunnitelmaa siitä, miten ne mahdollistavat tosiasiallisen välimatkan pidon asiakkaille, sanoo Helsingin kaupungin koronavalmistelun yhteyspäällikkö Hanna Laine.

Keinot välimatkan säilyttämiseksi voivat hänen mukaansa olla vaihtelevia.

–  Laissa on sanottu, että se voidaan tehdä asiakasmäärärajoituksella, jonkinnäköisellä tilajärjestelyllä ja ihan niillä tavoilla, mitä keksitään.

Laine huomauttaa, että jo nyt jotkin kuntosalit ovat rajoittaneet kymmeneen henkeen normaalisti vaikkapa 40 hengen ryhmäliikuntatunnit. Lisäksi on esimerkiksi suljettu joka toinen kuntosalilaite ja joka toinen pukukaappi.

Pykälä 58 g mahdollistaisi asiakastilojen väliaikaisen sulkemisen

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä myös suositteli aluehallintovirastoa tekemään päätöksen pykälän 58 g ottamisesta käyttöön mahdollisimman pian. Ryhmä käsittelee vielä tätä pykälää seuraavassa kokouksessaan torstaina.

Tämä pykälä mahdollistaa asiakastilojen väliaikaisen sulkemisen ja koskee muun muassa yksityisiä kuntosaleja ja joukkueurheilutiloja. Koordinaatioryhmä haluaa vielä arvioida päätöksen välttämättömyyttä ja laajempia vaikutuksia.

Eduskunta hyväksyi tartuntalain uudet pykälät perjantaina. Muutoksen tarkoituksena on hillitä koronaepidemiaa, joka on pahentunut viime viikkoina monissa osissa maata. Pääkaupunkiseudulla tilanne on ollut pahin.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 18.10.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE