Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Paavo Lipponen: Kokoomuksen Nato-linjalla ei ole mitään uskottavuutta

Mikko Huotari
Kolumnit

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) toteamus Suomen Nato-jäsenyyden epätodennäköisyydestä on herättänyt kummallisen kaksijakoisen keskustelun. Johtavat asiantuntijat eivät näe Marinin lausunnossa mitään Suomen linjasta poikkeavaa, kun taas poliittisella puolella oikeisto pani paheksunnallaan Nato-teatterinsa taas käyntiin.

Paavo Lipponen

Missään ei ole noteerattu Ruotsin hallituksen kategorista ei-kantaa Naton jäsenyyteen. Eihän kukaan usko siihen, että se oikeasti tarkoittaisi oven sulkemista Natolle. Suomi ja Ruotsi ovat Naton suhteeqn samassa asemassa: jäsenyyttä haetaan, jos itse niin päätämme. Yhdessä vahvistamme omaa puolustustamme ja toimimme tiiviissä Nato- yhteistyössä.

Nykykielellä kokoomuksen Nato-linja on feikki.

Nykyisessä kriisissä Suomi toimii parhaiten viestittämällä presidentti Sauli Niinistön tapaan linjamme vakautta. Siltä pohjalta, vahvalla itseluottamuksella, Suomi voi edistää dialogin ylläpitämistä. Suomen ei pidä millään tavoin herättää spekulaatiota linjastaan, ikään kuin olisimme kriisin etulinjassa ja pyytelisimme paniikissa anteeksi Natoon liittymättömyyttämme.

Kokoomuksen Nato-linjalla ei ole mitään uskottavuutta. Jos puolue olisi tosissaan, se olisi suoraan esittänyt, että Suomen on nyt eikä vasta seuraavalla vaalikaudella liityttävä Natoon. Sen sijaan kokoomus esiintyy ”kyllähän me mutta kun nuo muut” hurskastelulla. Nykykielellä kokoomuksen Nato-linja on feikki.

Nato-keskustelu on tullut jäädäkseen. Olisi kuitenkin kaikenlaisen ulos- ja sisäänpäin suunnatun selittelyn sijasta ensin syytä ottaa selvää Suomen turvallisuuspoliittisesta linjasta. Moni poliitikko, toimittaja ja tutkija on mennyt Natosta sekaisin. Ovatko maanpuolustuskurssit menneet hukkaan?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE