Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

D-analyysit

Paavo Lipponen: Trumpin häpeällinen lähtö voi olla amerikkalaisen demokratian pelastus

LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Samuel Corum
Kolumnit

Paavo Lipponen

Kirjoittaja on entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja.

Kongressirakennuksessa on viime ajat siivottu mellakoitsijoiden jättämää roskaa ja jälkiä.

Huomion ollessa vielä kiintyneenä Washingtonin hurjaan mellakkaan ja sen jälkiselvittelyyn on aika katsoa suurempaa kuvaa. Tapa, jolla Trumpin aika päättyy, merkitsee suurempaa käännettä parempaan kuin osattiin odottaa. Näin ainakin siinä tapauksessa, että Yhdysvalloissa tartutaan asioihin carpe diem -hengessä.

Paavo Lipponen

Demokraattien kaksoisvoitto Georgian senaattorivaaleissa mahdollistaa voimakkaan uudistuspolitiikan. Koronan aiheuttama elvytystarve on länsimaissa yleisestikin suurempi ja pitkäaikaisempi kuin kiristystä vaativat konservatiivit katsovat. Kongressin jo hyväksymä elvytysbudjetti lähes kaksinkertaistetaan. Ilmastopolitiikkaan, infrastruktuuriin ja hyvinvointiin tullaan panostamaan tuhansia miljardeja.

”Sanna Marin on jätetty aivan liian yksin oikeistorintaman höykytyksessä.”

Trumpin häpeällinen lähtö voi yllättäen osoittautua siunaukseksi amerikkalaiselle demokratialle. Sen suurin ongelma on ollut polarisaatio, vastakkainasettelu, johon demokraatitkaan eivät ole olleet täysin syyttömiä. Trump olisi viisaammalla vetäytymisellä voinut jatkaa kansaa kahtia jakavaa politiikkaa tuhoamalla maltillisten republikaanien mahdollisuudet tulla valituksi. Itsetuhoinen loppunäytös antaa nyt republikaaneille tilaisuuden vapautua Trumpin otteesta.

Paluuta entiseen normaaliin ei ole, mutta mikäli niin demokraattien kuin republikaanien johdossa vahvistuu maltillisuus ja molemminpuolinen yhteistyöhenki yli puoluerajojen liittovaltion instituutioiden puolustamiseksi, voi uusi normaali merkitä myönteistä kehitystä.

Suomessa kokoomuksen johdon olisi aika itsenäistyä politiikassaan Angela Merkelin linjalle ja luopua perussuomalaisten paapomisesta. Sosialidemokraateillakaan ei ole varaa nykyisenkaltaiseen passiivisuuteen, itsetyytyväisyydestä puhumattakaan. Sanna Marin on jätetty aivan liian yksin oikeistorintaman höykytyksessä.

 

Paavo Lipponen, entinen pääministeri ja entinen SDP:n puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE