Politiikka

Paavo Väyryseltä lakialoite: Suomessa järjestettävä EU-kansanäänestys

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Kansanedustaja, perustamaansa uutta seitsemän tähden liikettä edustava Paavo Väyrynen haluaa järjestää Suomessa EU-kansanäänestyksen. Väyrynen tiedottaa jättäneensä asiasta perjantaina lakialoitteen eduskunnalle.

Lakialoitteessa ehdotetaan säädettäväksi laki kansanäänestyksestä, jonka aiheena on Suomen jäsenyys Euroopan unionissa ja Euroopan talous- ja rahaliitossa.

Lakialoitteessa kuitenkin huomautetaan, että perustuslain mukaan äänestys on vain neuvoa-antava. Äänestys toimitettaisiin vuonna 2019 järjestettävien Euroopan parlamentin vaalien yhteydessä.

Äänestäjien vastattavaksi esitettäisiin seuraavat kysymykset: ”Hyväksyttekö Suomen jäsenyyden Euroopan unionissa” ja ”Hyväksyttekö Suomen jäsenyyden Euroopan talous- ja rahaliitossa?” Äänestäjän tulisi vastata kysymykseen joko ”KYLLÄ” tai ”EI”. Äänestyksen tulos vahvistettaisiin samaan aikaan Euroopan parlamentin vaalien tuloksen vahvistamisen kanssa.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

EU-jäsenyydestä järjestettävä kansanäänestys on noussut aika ajoin julkiseen keskusteluun myös Suomessa etenkin sen jälkeen, kun Britanniassa järjestettiin kesällä 2016 vastaava äänestys. Brexit-äänestyksen innoittamana esimerkiksi silloin vielä perussuomalaisten riveissä vaikuttanut ministeri Sampo Terho väläytteli kansanäänestyksen mahdollisuutta kesäkuussa 2016.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 4 Demokraatti
SUOMI KUNTOON? - Sota ay-liikettä vastaan
ALF REHN - Suomalaiset ovat nössöhyviksiä
ITÄMERI - Ongelma pinnan alla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Annakati Mattila

Muuttovirta Suomen ja Viron välillä kääntyi täydellisesti – Miksi niin moni virolainen maahanmuuttaja kokee itsensä muukalaiseksi?
19.2.2019

Luetuimmat


Uusimmat