Uutiset
29.8.2019 04:35 ・ Päivitetty: 23.8.2019 08:54
Paikallissää: Lapissa aurinkona paistavat hyvät palvelut ja kaunis luonto – pilvisyys kiteytyy väestörakenteen tuomiin pulmiin
SDP:n valtuustoryhmien puheenjohtajat neljältä Lapin piirin paikkakunnalta kertovat, missä asioissa heidän kotipaikkakunnillaan paistaa aurinko ja mikä puolestaan on pilvisesti.
Päätöksentekijän näkökulman paikallissäähän antavat Markku Harju Kemijärveltä, Kosti Ollila Torniosta, Sari Honkanen Posiolta ja Elina Jokela Sallasta.
AURINKOISTA
Mikä asia paikkakunnallasi on hyvin?
Markku Harju, Kemijärvi
”Kemijärvelle on suunnitteilla iso tehdashanke – biosellutehdas – jonka toteutuminen näyttää tällä hetkellä jopa mahdolliselta. Toive tehtaan toteutumisesta kannattelee meitä. Tehdas kerrannaisvaikutuksineen toisi yli tuhat työpaikkaa ja uskoa tulevaisuuteen.
Lapin oloissa ei ole mitenkään itsestään selvää, että paikkakunnalla on toisen asteen koulutusta – sekä lukio että ammattiopisto. Meillä on, ja se on hyvä asia.
Hyvä palvelutaso yleensä on puolipilvinen asia – kuntalaisten näkökulmasta aurinkoinen ja päättäjän näkökulmasta pilvinen. Väestö on Kemijärvellä vähentynyt pitkään, eikä palveluverkkoa ole pystytty supistamaan samaa tahtia kuin väki ja veronmaksajat ovat vähentyneet. Kuntalaisille se tarkoittaa hyviä palveluita, mutta kaupungilla ei tahdo olla niihin enää varaa.
Yksi syy, jonka vuoksi olen itse kohta 40 vuotta viihtynyt Kemijärvellä, on luonto ja ympäristö. Sille ei löydy vertaista muualta. Meillä on loistavat kalastus-, metsästys- ja marjastusmahdollisuudet ja useita tunturikeskuksia hyvine laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksineen puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungista.”
Kosti Ollila, Tornio
”Demarinäkökulmasta on aurinkoista, että meillä on uusia ja innokkaita nuoria jäseniä ja uusi nuori puheenjohtaja yhdistyksellä. Siitä saamme lisää pontta toimintaan!
Tornioon on tullut kiitettävästi uusia yrityksiä ja ne menestyvätkin, senkin puolesta näkymät ovat positiiviset. Taloudellisesti Torniolla menee tyydyttävästi.
Myönteistä on, että Torniossa on nyt niin sanottu matkailun master plan. Ruotsin puolen Haaparannan kanssa on yhteinen matkailuprojekti menossa. Tornio on tällä hetkellä rehellisesti sanoen läpikulkureitti Ylläkselle ja Leville. Haaparannan Ikeassa ja Systembolagetissa käydään, mutta matkailijoista hyvin harva jää Tornioon. Olemme nyt ryhtyneet tosissaan miettimään, miten saisimme turistit pysähtymään tänne. Työ on lähtenyt hyvin liikkeelle ja olemme innokkaita – luotan siihen, että turisti pysähtyy tänne, kun löydetään heille palveluja ja aktiviteetteja. ”
Sari Honkanen, Posio
”Olen asunut koko elinikäni täällä ja tietysti kasvanutkin siihen, mutta täällä on aurinkoista, että luonto monipuolisuudessaan on lähellä. Täällä voi kaudesta riippuen tehdä ja harrastaa – vaeltaa, hiihtää, rämpiä metsässä tai lähteä vaikka Rukalle laskettelemaan. Luonto on kaunis ja järvet tarjoavat kalastusmahdollisuuksia. Myös metsästäjille tämä on ollut hieno paikka.
Kuntalaisten aktiivisuutta on lisätty erilaisilla keskustelutilaisuuksilla ja foorumeilla. Kansainvälistymistäkin meillä tapahtuu, kun lukioon on saatu venäläisiä opiskelijoita. Se on hyvä asia, jotta saamme lukio-opinnot pidettyä omalla paikkakunnalla. Toivotaan, että myös posiolaiset nuoret ajattelisivat opintojaan niin, että ei tarvitse lähteä muualle opintoihin.
Myönteistä on sekin, että yrityksiä on tullut lisää – meillä on uusia nuoria yrittäjiä, jotka ovat olleet hirveän hienosti näkyvillä mediassakin. Tänne on tuloillaan nyt uusi kuntosali, joka sekin varmasti tuo kasvua.”
Elina Jokela, Salla
”Aurinkoista on, että Sallassa viime vuoden tilinpäätös oli positiivinen, toisin kuin aika monessa muussa Lapin kunnassa. Vanhus- ja hoivapalvelut on meillä ulkoistettu ja myynnistä Attendolle tuli tuloa, mutta ilman sitäkin tilinpäätös olisi ollut positiivinen. Attendo rakentaa nyt lisää toimitiloja. Myönteistä on, että myös kunnan tytäryhtiö rakentaa vuokra-asuntoja. Saamme uusia rivitalo-asuntoja ihan kirkonkylän keskustaan.
Meillä on hyvät liikunnan, vapaa-ajan ja kulttuurin palvelut ja toimivat peruspalvelut – on hyvä varhaiskasvatus, perusopetus ja lukio. Sallassa on jo kymmenkunta vuotta toiminut rajalukio eli meille tulee Venäjältä opiskelijoita lukemaan suomalaisen lukion oppimäärän. Se on auttanut pitämään lukion Sallassa. Posiolta on käyty tutustumassa täällä ja heilläkin on nyt venäläisiä opiskelijoita lukiossaan. Se on hyvä homma!
Elinkeinoelämää kehitetään reippaasti. Matkailuelinkeinon kehittämisessä kunta on mukana, vähintäänkin sparraamassa. Kuten Sallan matkailuslogan sanoo, me asumme täällä keskellä ei mitään – in the middle of nowhere. Meillä täällä on mahtava Lapin luonto ja puhdas ilma, sitä tietysti korostamme. Sallassa on paljon erilaisia tapahtumia, mutta lokakuussa on Ei tapahdu mitään -viikko. Silloin pitää vain olla ja mennä mettään.”
PILVISTÄ
Mikä on huonosti – vaatii korjausta tai haastaa muulla tavoin?
Markku Harju, Kemijärvi
”Väestön väheneminen on ollut karua. Kun aikanaan muutin 1976 Kemijärvelle, täällä oli noin 15 000 asukasta. Nyt on noin 7000. Kemijärvi oli 1990-luvun lopulla Lapin teollistunein kunta ja teollisia työpaikkoja oli tuhat. Kymmenessä vuodessa teollisten työpaikkojen määrä romahti niin, että vuonna 2009 niitä oli kaupungissa enää sata. Elektroniikkatehdas siirsi tuotantonsa Kiinaan ja Stora Enso lakkautti sellutehtaan. Näiden lähtö vaikutti lähes kaikille aloille.
Nyt aletaan olla kriittisellä rajalla, ihmisiä ei riitä mihinkään. Yhdistystoiminta kärsii, kun ei ole toimijoita. Työntekijöitä ei tahdo saada erilaisiin hankkeisiin, eikä yrittäminen oikein kannata. Rakennustöihin – etenkään maanrakennustöihin – ei tahdo saada ihmisiä. Meilläkin neljän perheen rivitalossa on paljon rästitöitä, mutta tekijöitä ei täältä kerrassaan löydy. Kun väki vähenee, erilaiset työt vähenee ja väki vähenee lisää. Se on kierre, jota on hyvin vaikea katkaista. Juuri tämän takia mainitsemani tehdashanke on niin tärkeä.”
Kosti Ollila, Tornio
”Kuten monissa muissakin Lapin kunnissa – ehkä Rovaniemeä lukuun ottamatta – väestökato aiheuttaa haasteita. Väen väheneminen johtuu puhtaasti siitä, että opiskelupaikkoja on täällä vähennetty paljon. Jos opiskelupaikkoja olisi enemmän, opiskelijat voisivat jäädäkin tänne. Nyt he muuttavat Ouluun, Tampereelle, Helsinkiin. Sinne he myöskin jäävät, eivät he tule takaisin Tornioon.”
Sari Honkanen, Posio
”Väki vanhenee ja meidän pitäisi saada paikkakunnalle nuoria ja lapsiperheitä. Ihmiset asuvat mielellään paikkakunnalla, kunhan on työtä. Tällä hetkellä se vähän haastaa, että kuntapuolen henkilöstössä on vaihtuvuutta, kun ihmiset ikääntyvät. Se osoittaa, että joku on huonosti, koska vaikka täällä on työpaikkoja jatkuvasti auki ja saamme tänne työikäisiä, osaavia ihmisiä, he kuitenkin lähtevät vähän ajan kuluttua pois. Ihmiset hakevat vakituisia työpaikkoja. Olisi tärkeää, että saisimme tarjottua heti vakinaisia paikkoja, jotta saamme heidät sitoutumaan paikkakuntaan. Vakinaistaminen toisi myös omat säästönsä, sillä työntekijöiden jatkuva rekrytointikin maksaa.
Teiden kunnossapito vaatisi vielä enemmän huomioimista ja yhteistyökumppaneita.
Uudet yhteistyökumppanit ovat samaan aikaan sekä aurinkoinen että pilvinen asia. Sote-puolen palvelut on ulkoistettu Coronarialle ja Humana aloittaa nyt. Se tuo positiivisia mahdollisuuksia, mutta samalla yhteistoiminta on aina myös omanlaisensa haaste.”
Elina Jokela, Salla
”Vaikka tilinpäätös oli positiivinen, niin pilvistä on, että meillä on aika korkea lainakanta. Kaikkea kehittämistä ei voi tehdä omalla rahalla, mutta tietenkin koko ajan täytyy kiinnittää huomiota tarkkaan taloudenpitoon. Ei saa tuudittautua siihen, että hyvin menee, vaan varpaisillaan on hyvä olla. Olemme aika riippuvaisia verotuloista ja valtionosuuksista. Sitä nyt kovasti mietitään, että mihin päin valtionosuudet keikahtavat.
Sallan ikärakenne on huolestuttava. Asukkaat vanhenevat ja nuoria ja työssä käyviä on vähemmän. Kun muita toisen asteen oppilaitoksia ei lukion lisäksi ole, moni lähtee muualle opiskelemaan. Moni ehkä haluaisi tulla myös takaisin, mutta työpaikkoja on huonosti. Hoiva-alalla töitä on, mutta meiltä puuttuu teollinen tuotanto – joku isompi työllistäjä. Matkailu työllistää, mutta sekin on kausiluontoista, eikä niin suurta kuitenkaan. Siinä mielessä kuntaa kiinnostavat esimerkiksi lähialueen kaivoshankkeet, esimerkiksi Soklin hanke Savukoskella. Tällaisista voisi poikia jotain meillekin, kun kulkeminen Sallan kautta sinne lisääntyisi.”
Juttu on osa Demokraatin piirikierros -sarjaa, jossa vieraillaan kaikissa SDP:n piireissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.