Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Painostustoimet eivät olleet turhia” – opettajajärjestö tyrmää sanelun ja ylistää joukkovoiman tehoa

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mielestä irtisanomiskiistassa saavutettu sopu osoitti neuvottelutien voimaa. Työntekijöitä suoraan yrityksen koon perusteella eriarvoistava lainmuutos saatiin torjutuksi työmarkkinajärjestöjen yhtenäisyyden ja joukkovoiman ansiosta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Painostustoimet eivät olleet turhia. Kun maan hallitus muutti esitystään ja työmarkkinaosapuolet ovat hyväksyneet esityksen ehdollisena, OAJ:n järjestölliset toimet keskeytetään välittömästi ja ne lopetetaan kolmikantaisen jatkovalmistelun alettua.

Luukkainen huomauttaa, että on vielä varhaista arvioida, miten irtisanomissäädös muutettuna toimisi. Hallituksen esitys etenee joka tapauksessa ensin eduskunnan käsittelyyn ja järjestöt vaativat, että jatkovalmistelu tehdään kolmikantaisesti. Lopullisesti uudistuksen vaikutus muotoutuu vasta oikeuskäytännön myötä.

”Ammattiyhdistysliike ole unohtanut arvokasta perustehtäväänsä.”

– Toivottavasti vastaavia konflikteja ei enää tarvita, vaan hallitukset vastaisuudessa neuvottelevat työelämän muutoksista yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa. Maassamme on pitkä sopimisen perinne, jolla on luotu vakautta, kasvua ja hyvinvointia.

Hän tähdentää, että työehtosopimusten ja työlainsäädännön pitää toki kehittyä yhteiskunnan ja työmarkkinoiden muutoksen myötä, mutta se ei voi tapahtua sanelemalla – eikä etenkään naisvaltaisten alojen asemaa heikentämällä.

– Viime viikkojen tapahtumat osoittavat myös, ettei ammattiyhdistysliike ole unohtanut arvokasta perustehtäväänsä, jäsentensä puolustamista tarvittaessa joukkovoimalla. Järjestöt ovat myös aktiivisesti etsineet vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Luukkainen pitää hyvänä, että maan hallitus lopulta oli valmis hakemaan ratkaisua vaikeaan tilanteeseen.

– Tulevien hallitusten on tärkeää muistaa, että koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen panostaminen on paras ja vaikuttavin keino edistää työllistymistä, Luukkainen muistuttaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE