Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Päivä varhaiskasvatuksessa nosti esiin monia huolenaiheita

Vuosi 2024 on opetus- ja kulttuuriministeriön lanseeraama kansallinen Sivistyksen teemavuosi.

Eetu Lehtola

SDP:n puoluevaltuutettu, Seinäjoki

Tästä syystä Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) kutsui kuntapäättäjiä ja virkamiehiä vierailemaan kouluihin, päiväkoteihin ja oppilaitoksiin ympäri Suomen. Kyseessä oli “Sivistyksen avoimet ovet” -tapahtuma, joka järjestettiin 7.10.2024.

Tämä kutsu lähti myös Seinäjoen kuntapäättäjille ja virkamiehille. Seinäjoella päästiin seuraamaan yhden opettajan työpäivää kolmen tunnin ajaksi. Opetustunnit pidettiin normaalisti lukujärjestyksen tai päiväkodin päiväohjelman mukaisesti.

Minulle kohteeksi valikoitui päiväkodin eskariryhmä. Omat lapseni ovat tuon vaiheen jo elämässään ohittaneet ja nyt he opiskelevat ala- ja yläasteella sekä lukiossa.

Kyseessä oli paluu juurille, sillä itse kuljin omien lasteni kanssa samaisessa päiväkodissa yli kymmenen vuoden ajan. Paikka oli siis hyvin tuttu ja aiemmin arviot päiväkodista olivat vanhemman näkökulmasta.

Vietin päivän eskariryhmän opetustunnilla, vierailin eri ryhmissä, keskustelin useiden varhaiskasvattajien kanssa ja päiväni kruunasi lihapullat muusilla loistavassa kuusivuotiaiden lounasseurassa.

Kuntien on helppoa leikata oppimiseen tarvittavista lisäresursseista, sillä ne näkyvät vain kulueränä pitkässä menolistassa.

VAIKKA lyhyt päiväni tuntui mukavalta, keskustelut useiden kasvattajien kanssa nostivat monet huolenaiheet esiin.

Lasten levottomuus on kasvanut ja yhä useammat lapset tarvitsevat tuettua opetusta. Vanhempainilloissa painotetaan leikin, lukemisen sekä kädentaitojen tärkeyttä. Perusasioita, joita lapsi tarvitsee kasvaessaan ja kehittyessään. Älylaitteiden ja sosiaalisen median käyttö alkaa yhä nuorempana ja synnyttää omalta osaltaan keskittymisvaikeuksia.

Yhä useampi lapsi tarvitsee päivittäisen oppimiseen ja kasvamiseen erityistä tukea. Tämä taas vaatii lisäresursseja niin päiväkoteihin kuin kouluihin.

Suurin menoerä kunnissa on nykyään sivistyksen ja koulutuksen ala, sote-palveluiden siirryttyä hyvinvointialueiden hoidettavaksi. Valtionosuuksien vähentyessä vuosi vuodelta ja kuntien taistellessa talouden tasapainottamisen kanssa säästöpaineet kohdistuvat juuri sivistyksen toimialaan.

Kuntien on helppoa leikata oppimiseen tarvittavista lisäresursseista, sillä ne näkyvät vain kulueränä pitkässä menolistassa. Vaikuttavuuden arviointia ei tehdä perusteellisesti, eurot ovat määräävämpiä ja se mitä viivan alle jää.

Kun tähän lisätään vielä hallituksen kohdistamat leikkaukset, olen todella huolissani vallitsevasta tilanteesta. Kuitenkin lapsi saa varhaiskasvatuksessa ne eväät ja opit, joilla siirtyminen koulumaailmaan olisi mahdollisimman mutkatonta. Oman kokemukseni perusteella juuri laadukas varhaiskasvatus on portti menestyvään kouluelämään.

Kiitos kaikille varhaiskasvattajille. Teette tärkeää ja tulevaisuuden kannalta merkittävää työtä.

 

Kirjoittaja on SDP:n puoluevaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu Seinäjoelta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE