Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Pakkotyö on yleisin ihmiskaupan muoto Suomessa – Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä sai alkuvuonna ennätysmäärän hakemuksia

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osa Maahanmuuttovirastoa ja se toimii sisäministeriön alaisuudessa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ohjattiin alkuvuonna ennätysmäärä hyväksikäytön kohteeksi joutuneita, kertoo auttamisjärjestelmän puolivuosikatsaus.

Demokraatti

Demokraatti

Tammikuun alusta kesäkuun loppuun auttamisjärjestelmä vastaanotti yhteensä 185 hakemusta. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin vastaavana ajanjaksona vuonna 2006 aloittaneen auttamisjärjestelmän historiassa. Auttamisjärjestelmän asiakkaaksi otettiin alkuvuonna 139 henkilöä ja heidän 36 alaikäistä lastaan.

– Ihmiskaupan uhriksi Suomessa joutuneita tunnistavat erityisesti kansalaisjärjestöt, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylitarkastaja Terhi Tafari kertoo Maahanmuutoviraston tiedotteessa.

Uusista asiakkaista 63 aikuisen ja kolmen alaikäisen henkilön arveltiin joutuneen ihmiskauppaan viittaavan hyväksikäytön kohteeksi Suomessa. Ihmiskaupan muodoista heihin oli kohdistunut erityisesti pakkotyötä (38 henkilöä). Seksuaalista hyväksikäyttöä oli kohdistunut 16 henkilöön ja pakkoavioliittoja 11 henkilöön. Useimmin hyväksikäytön kohteeksi joutui Irakin, Suomen, Vietnamin, Thaimaan, Filippiinien, Afganistanin, Venäjän tai Marokon kansalainen.

Ilman tietoa työelämän säännöistä hyväksikäytön uhriksi joutumisen riski kasvaa.

Työperäistä hyväksikäyttöä kokeneilla maahanmuuttajilla voi olla pelkoja suomalaista työelämää kohtaan. Tiedotteessa kerrotaan, että monen maahanmuuttajan on vaikeaa uskoa, että he ovat saman työlainsäädännön ja oikeuksien piirissä kuin Suomessa syntyneet.

– Motivaatio työllistymiseen on vahva, mutta ilman selkeää tietoa työelämän säännöistä hyväksikäytön uhriksi joutumisen riski kasvaa, kertoo Tafari.

Pakkotyöhön liittyvän ihmiskaupan tai muunlaisen työvoiman hyväksikäytön uhriksi joutuneita henkilöitä ohjautui auttamisjärjestelmään alkuvuoden aikana useita. Erityisesti ihmiskauppaan viittaavia olosuhteita havaittiin ravintola- ja siivousalalla. Ulkomaalaistaustaisille työntekijöille riskejä sisälsi myös työskentely kasvihuoneilla, kauneudenhoitoalalla sekä autopesuloissa.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään ei ole ohjautunut alkuvuonna Ukrainasta paenneita, joihin olisi kohdistunut ihmiskauppaan viittaavaa hyväksikäyttöä Suomessa tai matkalla Suomeen.

Tämä voi kertoa siitä, että eri viranomaisten yhteistyössä toteuttamat hyväksikäyttöä ennalta estävät toimet ovat olleet tehokkaita, mutta se voi toisaalta kertoa myös siitä, ettei hyväksikäyttöä ole vielä havaittu, tiedotteessa arvioidaan.

Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on osa Maahanmuuttovirastoa ja toimii sisäministeriön alaisuudessa. Auttamisjärjestelmä toimii Joutsenon vastaanottokeskuksen yhteydessä ja sillä on toimipisteet Lappeenrannassa, Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE