Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Talous

PAM vaatii alustatalouteen selkeitä pelisääntöjä

Istock

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in liittokokous avattiin tiistaina Helsingissä. Päivällä järjestetyssä oheisseminaarissa aiheeksi nousi alustatalouden haasteet, joihin uusi hallitusohjelmakin on puuttumassa tulevalla kaudella.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Yksi tilaisuuden puhujista oli pohjoismaisen unionin NU-HRCT:n pääsihteeri Kristjan Bragason. Hän huomautti, että viimeisen viiden vuoden aikana alustatalouden palveluiden suosio on kasvanut huomattavasti.

– Olemme saaneet huomata, että uusi teknologia myös muuttaa niin esimerkiksi turistien tapaa toimia kuin tuotteita ja palveluja, joita yrityksen tarjoavat, Bragason kommentoi.

Uusi teknologia muuttaa samalla tapaa, jolla työntekijät ovat palkattuina. Teknologia luo hänen mielestä mahdollisuuksia, mutta samalla myös haasteita, joiden ratkaisemiseen tarvitaan lainsäädäntöä.

– Alustataloudesta on monella tasolla tulossa uusi normi, jota moni tulee käyttäneeksi jopa huomaamattaan ottaessaan kyydin tai tilatessaan viikonloppuisin pizzaa kotiinkuljetuksella, Bragason toteaa.

PAMin juristi Suvi Vilches pitääkin kiireellisenä alan sääntelyä.

Hän kertoo tutkimusten osoittavan, että alustataloudessa saattaa ilmetä vähemmän syrjintää kuin muissa alan yrityksissä. Samanaikaisesti on kuitenkin esimerkkejä siitä, että maahanmuuttajataustansa vuoksi alustatalouden työntekijä saattaa olla heikommassa asemassa työehtojen neuvottelussa ja myöhemmin työtä vakinaistettaessa.

PAM pitää tärkeänä, että työsuhdemuodosta riippumatta työntekijöiden vähimmäistyöehdoista, säällisistä työolosuhteista sekä työhyvinvoinnista huolehditaan myös tulevaisuudessa. Tähän tavoitteeseen liittyy tiiviisti myös keskustelu alustataloudessa työtä tekevien oloista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE