Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tiananmenin verilöylystä 30 vuotta – Pertti Salolainen muistelee: “Minut haukuttiin suurin piirtein maan rakoon”

Länsimaat protestoivat voimakkaasti Kiinan Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten väkivaltaista tukahdutusta vuonna 1989. Kiinalle asetettiin talouspakotteita, ulkomaiset yritykset siirsivät toimintojaan pois maasta ja esimerkiksi Maailmanpankki jäädytti lainanantonsa Kiinalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Alle puoli vuotta Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen Suomi oli ensimmäinen länsimaa, joka vieraili Kiinassa. Matkaan lähti marraskuussa 1989 ulkomaankauppaministerinä toiminut kokoomuksen Pertti Salolainen.

– Keskustelimme asiasta presidentti Mauno Koiviston kanssa, joka puolestaan oli yhteydessä muutamiin suurvaltojen johtajiin. Suurvalloilta tuli sellainen viesti, että jonkun pitää palata normaaliin päiväjärjestykseen kaupanteossa, Salolainen muistelee STT:lle.

Suomi oli pitkään valmistellut metsäteollisuuden näyttelyä Kiinassa. Salolaisen mukaan investointi olisi valunut hukkaan, jollei Kiinaan olisi menty.

– Suomen metsäteollisuuden näyttely ja seminaari hoidettiin kunnialla kotiin. Sen jälkeen Suomen kauppa Kiinan kanssa kolminkertaistui muutamassa vuodessa.

“Viestillä ei ollut kovin myönteinen vastakaiku.”

Salolainen esitti huolensa Taivaallisen rauhan aukion tapahtumista tavatessaan pääministeri Li Pengin.

Lisää aiheesta

– Viestillä ei ollut kovin myönteinen vastakaiku, Salolainen sanoo.

Tästä huolimatta Suomen saapuminen ensimmäisenä länsimaana Kiinaan on ollut symbolisesti merkityksellinen seikka. Kiinassa asia otetaan esiin maiden välisistä suhteista puhuttaessa.

Suomessa ulkomaankauppaministeri sai paljon kritiikkiä niin muista puolueista kuin lehdistöltäkin. Salolaista harmittaa, että hän lähti matkaan muiden pyynnöstä, ja hänestä tehtiin syntipukki.

– Kun tulin takaisin Suomeen, lentokentällä oli suuri määrä televisiokameroita ja lehtimiehiä, jotka suurin piirtein haukkuivat minut maan rakoon sanomalla, että olin polkenut ihmisoikeuksia. Olin ainoastaan toteuttanut hallituksen ja presidentin politiikkaa.

STT–MIKA-MATTI TASKINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE