Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Paula Werning kannattaa positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa: “Se vaikuttaisi myönteisesti koko talouden toimintaan”

Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Paula Werning kannattaa positiivisen luottorekisterin käyttöönottoa.

Demokraatti

Demokraatti

Oikeus- ja valtiovarainministeriö käynnisti tutkimuksen, jossa selvitettiin positiivisen luottorekisterin perustamisesta syntyviä parannuksia esimerkiksi ylivelkaantuneiden taloudelliseen tilanteeseen.

“Positiivisesta luottorekisteristä hyötyisivät kuluttajien lisäksi myös niin luotonantajat kuin rahoitusmarkkinatkin eli se vaikuttaisi myönteisesti koko talouden toimintaan”, Werning sanoo tiedotteessaan.

Luottotietorekisteri tarjoaisi luotonantajille tiedot luotonhakijoiden tuloista, luottojen määrästä ja suuruudesta. Viranomaiset ja velalliset saisivat nähtäväksi myös tiedot luottojen kustannuksista. Kotitalouksien velkaantumisen kokonaiskuva avautuisi näin paremmin, Werning kertoo.

“Lisäksi rekisteri parantaisi lainanhakijan mahdollisuutta kilpailuttaa eri palveluntarjoajia. Samalla se avaisi mahdollisuuden lainansaantiin heille, joille se ei ole aiemmin ollut mahdollista. Pidän erittäin tärkeänä, että nämä toimet myös vähentävät ylivelkaantumisriskiä, sillä jatkossa henkilö ei voi enää ottaa velkaa monelta eri taholta muiden luotonantajien tietämättä.”

REKISTERIIN kirjautuisi jatkossa tiedot yli 45 päivää pitkistä maksuviiveistä.

“Tämä on tärkeä asia ylivelkaantumisen torjumiseksi. Toisaalta taas tieto maksuviiveestä ei jäisi enää rekisteriin, kun maksu on suoritettu. Eli se ongelma, että tiedot roikkuvat rekisterissä vuosia rästien maksamisen jälkeen ja aiheuttavat ihmiselle luottotietojen menetyksen pitkäksi aikaa, poistuisi näin jatkossa.”

Positiivisen luottorekisterin käyttöönotto tuo Werningin mukaan myös haasteita, kuten mm. tietosuojan vahvan varmistamisen, koska rekisterissä näkyisi suomalaisten tulo- ja luottotietoja.

“Tämä siksi, että tietojen ilmoitusvelvollisuus rekisteriin olisi jatkossa pakollista kaikille luotonantajille, myös Suomessa toimiville ulkomaalaisille luottofirmoille.”

Werning sanoo olevansa tyytyväinen, että hallitusohjelmaankin kirjattu positiivisen luottorekisterin käyttöönoton prosessi on saatu jo lähemmäksi sen toteutumista, jotta velalliset voivat hallita velkojaan keskitetysti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE