Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Peruskoulu ei riitä nykyisillä työmarkkinoilla” – SDP puolustaa faktoilla maksutonta toista astetta

mikko sparf

Eduskunnan sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat jättivät tänään vastalauseen valiokunnan mietintöön maksuton toinen aste -kansalaisaloitteesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sd-ryhmä yhtyy kansalaisaloitteen asiasisältöön. Vastalauseessa esitetään, että valtioneuvosto laatii perusteellisen selvityksen ja ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin ja lakiuudistuksiin lukio- ja ammatillisten opintojen maksullisuuden poistamiseksi.

Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta huomauttaa, että toisen asteen tutkinto on yksi tärkeimmistä syrjäytymistä ehkäisevistä tekijöistä.

– Perusasteen varaan jääneiden nuorten osaaminen ei riitä nykyisillä työmarkkinoilla. Silti suomalaisista nuorista peräti 15 prosenttia ei ole suorittanut toisen asteen tutkintoa 25 ikävuoteen mennessä. Jokaisesta ikäluokasta noin 10 000 nuoren opinnot päättyvät peruskouluun.

Hän muistuttaa myös koulutuksen periytymisestä: vanhempien koulutustaustalla on myönteinen vaikutus lastensa valintoihin myös toiselle asteelle hakeutumisessa.

”Toinen aste on aikamme peruskoulutus.”

Samaa painottaa myös kansanedustaja Pilvi Torsti.

– Koulutuksellisen tasa-arvon kannalta toisen asteen maksuttomuus on välttämätön edellytys nuorten yhdenvertaisuudelle. Toinen aste on aikamme peruskoulutus.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja Suomen perustuslaki turvaavat kansanedustaja Jukka Gustafssonin mukaan jokaisen lapsen oikeuden koulutukseen varattomuuden sitä estämättä.

– Lukion ja toisen asteen ammatilliset kustannukset ovat kuitenkin tällä hetkellä monille nuorille ja heidän perheilleen kohtuuttoman kalliita. Nuoren tulisi voida keskittyä opintoihinsa ja panostaa koulutukseensa täysipainoisesti.

SDP:n vastalauseeseen yhtyivät muut oppositiopuolueet paitsi perussuomalaiset.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE