Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaisten tuloraja puhutti Keskuskauppakamarin tentissä – Harakka: “Näiden ammattien halveksiminen on minusta ihan törkeää”

Jukka-Pekka Flander
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.).

Perussuomalaisten työperäistä maahanmuuttoa koskeva tuloraja herätti tiistaina voimakasta vastustusta Keskuskauppakamarin vaalitentissä.

Demokraatti

Demokraatti

Kansanedustaja Mari Rantanen (ps.) puolusti puolueensa 3000 euron bruttotulorajaa EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville maahanmuuttajille toimeentulolla ja yhteiskuntaan integroitumisella.

Rantasen mukaan 3000 euron raja on taso, joka ei enää kuormittaisi vastaanottavan yhteiskunnan julkista taloutta.

– Tämä halpatyövoima, jota meille pääsääntöisesti tulee, niin se ei kelpaa perussuomalaisille, Rantanen linjasi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan on utopistista ajatella, että esimerkiksi Helsinki voisi toimia ilman Eta-alueen ulkopuolelta rekrytoitavia ihmisiä.

– Jos meille ei olisi myös alle 3000 eroa bruttona tienaaviin ammatteihin muuttanut virolaisia ja myöskin 1990-luvulla 50 000 venäjänkielistä, niin olisimme jo viimeiset 20 vuotta erityisesti Helsingin alueella olleet aika jumissa liikenteen, rakentamisen ja palveluiden osalta.

SITTEMMIN virolaisten Suomeen muuttaminen on vähentynyt ja poliittinen tilanne on käytännössä estänyt venäläisten saapumisen.

– Olemme sen edessä, että Eurooppa kilpailee ikääntyvistä keskisen Itä-Euroopan ihmisistä, joita on koko ajan vähemmän. Tämä on aivan avainkysymys, että jos me estämme sen, että meille tulee filippiiniläisiä hoitajia, siivoojia, ravintolatyöntekijöitä tai intialaisia suorittavan tason insinööritehtävissä olevia, niin kyllä kasvu pysähtyy ja siihen meillä ei todellakaan ole varaa, Mykkänen sanoi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) syytti perussuomalaisia pienituloisten ihmisten halveksunnasta. Harakka totesi, että pääkaupunkiseudulla on paljon pienipalkkaisia työntekijöitä.

– Mielestäni esimerkiksi metrosiivoojat, jotka tekevät alle kahden tonnin kuukausipalkalla töitä ovat suuria yhteiskunnan sankareita. Helsingissä tarvitaan asumislisää ja muita yhteiskunnan tukija, joten näiden ammattien halveksiminen on minusta ihan törkeää.

Rantanen vetosi moraaliseen vastuuseen, jota perussuomalaiset tuntevat ennen muuta suomalaisista ihmisistä. Hän viittasi muun muassa vieraskielisten suhteellisen suureen määrään työttömyystilastoissa. Rantanen väitti vieraskielisten työttömien määrän kasvavan Suomessa koko ajan ja piti työllisyysastetta ulkomaalaisten työllistymisen kannalta huonona mittarina.

– Totta kai se on huono mittari, kun se on niin korkea, Harakka huomautti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE