Politiikka

Petteri Orpo, jäittekö tyhjän päälle ilman omaa sote-mallia? – ”Meillä on ikiaikaisesti ollut oma malli”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Hallituksen sote-uudistus kaatui ja samalla kaatui hallitus. Hallituspuolueilla keskusta ja kokoomus ei ole enää omaa sote-mallia. Keskusta on luvannut sen tuota pikaa. Kokoomuskin on sitä työstämässä, vaikka jo ehti jossain välissä ilmoittaa, ettei mallia ennen vaaleja tulisikaan.

– Meillä on ensi keskiviikkona puoluehallitus. Silloin tulee viimeistään sote-linjaukset, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tänään Demokraatille eduskunnassa.

Orpon mukaan tietoja mallista on luvassa kuitenkin jo aivan tuota pikaa.

Onko teillä ollut tähän asti omaa mallia ollenkaan?

– Meillä on ollut ikiaikaisesti oma malli, joka on ollut kuntaperusteinen malli. Tässä hallitusohjelmassa sovittiin, että sote rakennetaan maakuntapohjalle. Nyt kun hallitusohjelma ei ole voimassa, me voimme tarkastella asiaa nyt hetki rauhassa mutta määrätietoisesti, ja kerromme sitten, miten haluamme sotea kehittää, Orpo sanoo

Teillä jäi kuitenkin oma malli tavallaan tekemättä. Hallituksen malli kaatui, jäitte vähän niin kuin tyhjän päälle?

– Emme me ole missään tyhjän päällä. Me saamme nyt puhua ihan niin kuin kokoomus ajattelee ja omista lähtökohdista ilman hallitusohjelman hallitusyhteistyösitovuutta. Kun hetken malttaa niin kyllä me kerromme.

Koska kuntapohjainen malli on tehty tai luotu teillä?

– Siis kokoomus on ollut aina kuntapuolue. Se on se lähtökohta ja kuntien pohjalta on haluttu rakentaa, mutta ei mennä nyt tähän vielä pidemmälle. 

Orpo uskoo, että niin keskustan kuin demarien kanssa yhteinen sote-malli olisi mahdollista rakentaa hallituksessa.

– Suomessa on kaikkien pystyttävä yhteistyöhön. Palvelut pitää uudistaa, kaikki haluavat ratkaista samat ongelmat, ihmiset pois jonoista, toimivat palveluketjut, vahvemmat järjestäjät, taloudellisesti kestävä. Nämä ovat hyvät lähtökohdat.

Puhui kahdesta sote-vaihtoehdosta viikko sitten.

Demokraatti kysyi Petteri Orpolta sotesta myös vajaa viikko sitten.

– Minä luulen, että nyt tässä ei kauheasti kannata mitään malleja ruveta rakentamaan vaan nyt aidosti hetki miettiä jokaisen. Jokaisellahan puolueella pitää olla näkemys, myös ne jotka ovat tämän kaataneet, miten tästä mennään eteenpäin ja minusta pitää keskittyä siihen itseensä eli sosiaali- ja terveyspalveluihin ja lähteä rakentamaan tulevaisuuden palveluja, hän sanoi tuolloin.

Orpo totesi myös, että tämä on kolmas hallitus peräkkäin joka onnistuu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa.

– Nyt ei hirveällä kiireellä rynnätä minnekään. Minusta se pyöreä pöytä on vaalit ja sen jälkeen arvioidaan eteenpäin menoa.

Orpon mukaan soten uudistamisessa lienee jatkossa kaksi pääreittiä.

– Toinen on se, että nyt kaatunutta mallia uudistamalla tai rakentamalla tai toinen nykyistä olemassaolevaa sote-järjestelmää evoluutiomallilla kehittämällä. Nämä me tulemme miettimään kokoomuksessa hyvin huolella nyt. Lähiaikoina esitämme myös oman näkemyksemme, miten eteenpäin mennään, Orpo lupasi tuolloin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat