Politiikka

”Pienituloisilla ei ole varaa sairastua, eikä hoitaa itseään” – Satu Taavitsainen haluaa poistaa asiakasmaksut

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsaisen mukaan hallituksen esittämä soten valinnanvapaus ei hyödytä pienituloisia eläkkeensaajia, työttömiä eikä lapsiperheitä pätkän vertaa.

– Miten voi valita, kun ei ole rahaa? Taavitsainen kysyy.

– Pienituloisilla ei ole varaa sairastua, eikä hoitaa itseään. Korkeat asiakasmaksut ovat sosiaali- ja terveydenhuollon suurin ongelma. Maan hallitus ei ole tätä tajunnut, Taavitsainen puuskahtaa.

Taavitsainen tuo esiin, kuinka 320 000 kuntien ja sairaanhoitopiirien sosiaali- ja terveydenhuollon maksua on ulosotossa.

– Ne ovat tavanomaisia hammashoito-, terveyskeskus-, sairaala-, laitos- ja kotipalvelu ynnä muita sote-maksuja, Taavitsainen muistuttaa.

– Valinnanvapauslaissa ei kerrota asiakasmaksuista. Hallitus jätti asiakasmaksulain kaiken ulkopuolelle ja aikoo antaa sen vasta syksymmällä. Tämä on pöyristyttävää. En todellakaan usko, että Sipilän porvarihallitus ajattelisi pienituloisia ja poistaisi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, sanoo Taavitsainen.

Taavitsainen arvioi, että hallitus ei ole ainakaan alentamassa asiakasmaksuja.

– Jotkut maksut voivat jopa nousta, näin olen kuullut. Yksityiset ja julkiset asiakasmaksut tasataan. Jokainen voi arvata, miten siinä käy. Suunta on varmasti ylöspäin nykyisestä. Samaan aikaan työssä olevat saavat jatkossakin maksutonta työterveyshoitoa. Hallituksen esitykset vain lisäävät eriarvoisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta!

Taavitsainen ehdottaa, että asiakasmaksut poistetaan ja sote-uudistuksen myötä armahdetaan julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden laskujen vuoksi ulosotossa olevat.

– Ihmisten on saatava uusi alku.

Juttua on korjattu klo 17:22. 320 000 terveydenhuollon maksua, ei ihmistä on ulosotossa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat