Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Pienituloisten lapsiperheiden tukiin tulee väliaikaisia korotuksia – tällaisia ne ovat

iStock

Pienituloisten lapsiperheiden tukiin on tulossa väliaikaisia korotuksia, kertoo Kansaneläkelaitos (Kela) tiedotteessaan tänään.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Useita lapsiperheiden tukia korotetaan Kelan mukaan ensi vuoden ajaksi. Yksityisen hoidon tukea korotetaan pysyvästi 1. maaliskuuta alkaen.

Väliaikainen korotus on tulossa ensi vuoden ajaksi työttömyysturvan lapsikorotukseen, lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen, opintorahan huoltajakorotukseen sekä toimeentulotuen alle 18-vuotiaan lapsen perusosaan.

Eduskunta on hyväksynyt lainmuutokset, joiden tavoitteena on tukea pienituloisten lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa.

LAPSILISÄN yksinhuoltajakorotukseen tulee ensi vuodeksi 5 euron korotus, Kela kertoo. Näin yksinhuoltajakorotuksen määrä nousee 63,30 eurosta 68,30 euroon kuukaudessa tammikuun 1. päivästä alkaen.

Yksinhuoltajakorotusta maksetaan, jos etuuden saaja ei ole avio- tai avoliitossa tai on muuttanut erilleen puolisostaan. Korotusta maksetaan jokaisesta lapsilisään oikeuttavasta lapsesta.

TYÖTTÖMYYSTURVAN lapsikorotuksiin tulee ensi vuodeksi viidenneksen korotus, Kela kertoo. Työttömyysturvaan maksetaan lapsikorotus, jos tuen saaja on alaikäisten lasten huoltaja. Työmarkkinatuen ja peruspäivärahan lapsikorotuksiin tehdään samalla myös yli neljän prosentin indeksikorotus. Tammikuun 1. päivästä alkaen yhdestä lapsesta maksettava korotus nousee 5,61 eurosta 7,01 euroon päivässä.

Lisää aiheesta

Kahdesta lapsesta yhteensä maksettava korotus nousee 8,23 eurosta 10,29 euroon päivässä.

Kolmesta tai sitä useammasta lapsesta yhteensä maksettava korotus nousee 10,61 eurosta 13,26 euroon päivässä.

OPINTORAHAN huoltajakorotukseen tulee 10 euron korotus ensi vuodeksi. Opintorahan huoltajakorotukseen on oikeus alle 18-vuotiaan lapsen huoltajalla, joka saa opintorahaa.

Huoltajakorotukseen tulee myös indeksikorotus ensi vuoden elokuun 1. päivänä.

Huoltajakorotuksen määrä nousee näin tammikuun 1. päivästä alkaen 107,17 eurosta 117,17 euroon kuukaudessa ja elokuun alusta 122,05 euroon kuukaudessa.

Kelan mukaan toimeentulotuen perusosaa korotetaan 10 prosentilla ensi vuoden ajaksi, ja lisäksi perusosaan tulee indeksikorotus tammikuun 1. päivästä alkaen. Näin lapsen perusosan määrä toimeentulotuessa on ensi vuonna 327,51-421,88 euroa kuukaudessa.

Tällä hetkellä perusosa alle 18-vuotiaasta lapsesta on 282,47-373,08 euroa kuukaudessa. Perusosan määrään vaikuttavat lapsen ikä ja sisarusten määrä.

YKSITYISEN hoidon tuen hoitolisän täyttä määrää korotetaan 100 eurolla 1. maaliskuuta alkaen pysyvästi. Tukeen tulee myös indeksikorotus. Näin ollen hoitolisän enimmäismäärä nousee 1. tammikuuta alkaen 155,24 eurosta 161,69 euroon ja 1. maaliskuuta alkaen 265,85 euroon kuukaudessa.

Kelan mukaan lapsen vanhemmat voivat hakea yksityisen hoidon tukea silloin, jos alle kouluikäistä lasta hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen varhaiskasvatuksen tuottaja. Tukeen kuuluu hoitoraha ja hoitolisä. Hoitolisän määrään vaikuttavat perheen koko ja bruttotulot eli tulot ennen verojen vähentämistä.

Hoitolisää ei makseta, jos määrätty tuloraja ylittyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE