Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pilvi Torsti Loviisassa: Ministeri Mykkäsen asetettava selvityshenkilö käymään läpi turvapaikkapolitiikkaa

Kuva: Ella Kaverma
Kansanedustaja Pilvi Torsti.

– ”Olemme kaikki loviisalaisia”. Sellainen oli tunnelma, kun tänään kokoonnuimme joukolla Loviisan torille. Alussa soi Evakon laulu, välissä Jäähyväiset aseille ja lopuksi Give peace a chance, SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti kirjoittaa tiedotteessaan.

– Seitsemän alaikäisen tytön perhettä uhkaa pakkopalautus Irakiin. Hyvin Loviisaan kotoutuneen perheen tilanne herätti kaupunkilaiset puolustamaan perhettä. Eilen palautuspäätös laitettiin toimeenpanokieltöön, jotta perhe saa odottaa hallinto-oikeuden päätöstä ja toivottavasti myös paremmin tuotua esiin tilanteensa kokonaisuuden. Valitettavan usein turvapaikkapäätöksiä leimaa se, että ihmiset eivät ole uskaltaneet tai osanneet kertoa olennaisia asioita. Myös käännöksiin liittyy usein ongelmia. Niin ilmeisesti myös tämän perheen kohdalla, hän jatkaa.

Yhdeksän hengen irakilaisperheen saama käännytyspäätös kokosi lauantaina satoja ihmisiä perhettä tukevaan mielenilmaukseen Loviisan torille. Pilvi Torsti oli yksi paikalla puheenvuoron käyttäneistä. Hän puhui asenteista ja oikeusvaltiosta.

– Suomessa viime vuosina olemme nähneet ihmisten asenteet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan. Niissä on ollut valtavasti inhimillisyyttä. Niin kuin Loviisassa tänään. On tarjottu ruokaa, lahjoitettu vaatteita ja oltu ihmisiä ihmisille. Tällaista on tapahtunut eri puolilla Suomea.

– Sitten on ollut yhteiskunnan asenne. Siinä meidän on vaadittava, että oikeutta hakevia ihmisiä kohdellaan niin, että pyritään ymmärtämään, mitä heille oikeasti on tapahtunut. Aidosti ja syvällisesti. Tämän asenteen pitää heijastua viranomaisten toiminnassa.

Torsti painotti, että oikeusvaltio tarkoittaa, että lait ovat kaikille samat ja että se on arvokkainta, mitä meillä on.

– Meille oikeusvaltioon syntyneille voi olla vaikea ymmärtää, miten ihminen toimii, jos ei ole koskaan elänyt maassa, jossa viranomaisiin voi luottaa. Näille ihmisille viranomaiset ovat olleet uhka. Siksi turvapaikkahaastatteluissa pitää tehdä töitä myös sen eteen, että ilmapiiri on luottamuksellinen ja ihmiset tulevat kuulluksi.

Torsti: 2015 jälkeen tehdyt muutokset lainsäädännössä tarkasteltava.

Puheensa päätteeksi Torsti esitti, että hallitus ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) asettaisi heti riippumattoman selvityshenkilön käymään läpi, miten 2015 jälkeen tehnyt muutokset lainsäädännössä toimivat oikeudenmukaisuuden, inhimillisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Torstin mukaan pakkopalautuksista Irakiin ja Afganistaniin tulisi selvityksen ajaksi luopua.

Paikalla Loviisasta olivat muun muassa kansanedustajat Ville Niinistö (vihr.), Mikaela Nylander (r.) ja Li Andersson (vas.).

– Li Andersson puki minusta hienosti sanoiksi: ”Loviisa on tällä viikolla osoittanut olevansa pieni kaupunki, jolla on suuri sydän. Suomen pitää olla pieni maa, jolla on suuri sydän.”, Torsti toteaa.

Pari vuotta Loviisassa asuneen perheen käännytyspäätökselle haettiin perjantaina täytäntöönpanokieltoa. Hallinto-oikeus on pysäyttänyt prosessin, kunnes valitus on ratkaistu.

STT kirjoittaa, että tukijoiden mukaan perhe ovat hengenvaarassa, jos heidät palautetaan Irakiin. Perheen turvapaikkapäätös on jo kertaalleen kiertänyt Maahanmuuttovirastosta (Migri) hallinto-oikeuteen, korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja takaisin Migriin.

Myös Rinne esitti pari viikkoa sitten selvityshenkilöä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esittänyt jo aiemmin, että pääministeri asettaisi selvityshenkilön, koska Rinteen mukaan suomalaisten keskuudessa on kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa

Selvityshenkilön tehtävänä olisi Rinteen mukaan selvittää, vastaavatko nykyiset käytännöt, joita noudatetaan palauttamisissa, ja uudistunut lainsäädäntö, joka pakolaiskriisin aikana on tehty, kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslain määräyksiä.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on antanut tukea Rinteen aloitteelle.

AVAINSANAT

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.