Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pilvi Torsti Loviisassa: Ministeri Mykkäsen asetettava selvityshenkilö käymään läpi turvapaikkapolitiikkaa

Ella Kaverma
Kansanedustaja Pilvi Torsti.

– ”Olemme kaikki loviisalaisia”. Sellainen oli tunnelma, kun tänään kokoonnuimme joukolla Loviisan torille. Alussa soi Evakon laulu, välissä Jäähyväiset aseille ja lopuksi Give peace a chance, SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti kirjoittaa tiedotteessaan.

Demokraatti.fi

– Seitsemän alaikäisen tytön perhettä uhkaa pakkopalautus Irakiin. Hyvin Loviisaan kotoutuneen perheen tilanne herätti kaupunkilaiset puolustamaan perhettä. Eilen palautuspäätös laitettiin toimeenpanokieltöön, jotta perhe saa odottaa hallinto-oikeuden päätöstä ja toivottavasti myös paremmin tuotua esiin tilanteensa kokonaisuuden. Valitettavan usein turvapaikkapäätöksiä leimaa se, että ihmiset eivät ole uskaltaneet tai osanneet kertoa olennaisia asioita. Myös käännöksiin liittyy usein ongelmia. Niin ilmeisesti myös tämän perheen kohdalla, hän jatkaa.

Yhdeksän hengen irakilaisperheen saama käännytyspäätös kokosi lauantaina satoja ihmisiä perhettä tukevaan mielenilmaukseen Loviisan torille. Pilvi Torsti oli yksi paikalla puheenvuoron käyttäneistä. Hän puhui asenteista ja oikeusvaltiosta.

– Suomessa viime vuosina olemme nähneet ihmisten asenteet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita kohtaan. Niissä on ollut valtavasti inhimillisyyttä. Niin kuin Loviisassa tänään. On tarjottu ruokaa, lahjoitettu vaatteita ja oltu ihmisiä ihmisille. Tällaista on tapahtunut eri puolilla Suomea.

– Sitten on ollut yhteiskunnan asenne. Siinä meidän on vaadittava, että oikeutta hakevia ihmisiä kohdellaan niin, että pyritään ymmärtämään, mitä heille oikeasti on tapahtunut. Aidosti ja syvällisesti. Tämän asenteen pitää heijastua viranomaisten toiminnassa.

Torsti painotti, että oikeusvaltio tarkoittaa, että lait ovat kaikille samat ja että se on arvokkainta, mitä meillä on.

– Meille oikeusvaltioon syntyneille voi olla vaikea ymmärtää, miten ihminen toimii, jos ei ole koskaan elänyt maassa, jossa viranomaisiin voi luottaa. Näille ihmisille viranomaiset ovat olleet uhka. Siksi turvapaikkahaastatteluissa pitää tehdä töitä myös sen eteen, että ilmapiiri on luottamuksellinen ja ihmiset tulevat kuulluksi.

Torsti: 2015 jälkeen tehdyt muutokset lainsäädännössä tarkasteltava.

Puheensa päätteeksi Torsti esitti, että hallitus ja sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) asettaisi heti riippumattoman selvityshenkilön käymään läpi, miten 2015 jälkeen tehnyt muutokset lainsäädännössä toimivat oikeudenmukaisuuden, inhimillisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Torstin mukaan pakkopalautuksista Irakiin ja Afganistaniin tulisi selvityksen ajaksi luopua.

Paikalla Loviisasta olivat muun muassa kansanedustajat Ville Niinistö (vihr.), Mikaela Nylander (r.) ja Li Andersson (vas.).

– Li Andersson puki minusta hienosti sanoiksi: ”Loviisa on tällä viikolla osoittanut olevansa pieni kaupunki, jolla on suuri sydän. Suomen pitää olla pieni maa, jolla on suuri sydän.”, Torsti toteaa.

Pari vuotta Loviisassa asuneen perheen käännytyspäätökselle haettiin perjantaina täytäntöönpanokieltoa. Hallinto-oikeus on pysäyttänyt prosessin, kunnes valitus on ratkaistu.

STT kirjoittaa, että tukijoiden mukaan perhe ovat hengenvaarassa, jos heidät palautetaan Irakiin. Perheen turvapaikkapäätös on jo kertaalleen kiertänyt Maahanmuuttovirastosta (Migri) hallinto-oikeuteen, korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja takaisin Migriin.

Myös Rinne esitti pari viikkoa sitten selvityshenkilöä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esittänyt jo aiemmin, että pääministeri asettaisi selvityshenkilön, koska Rinteen mukaan suomalaisten keskuudessa on kysymyksiä, noudattaako Suomi kansainvälisiä sopimuksia ja omaa perustuslakiaan palautuksissa

Selvityshenkilön tehtävänä olisi Rinteen mukaan selvittää, vastaavatko nykyiset käytännöt, joita noudatetaan palauttamisissa, ja uudistunut lainsäädäntö, joka pakolaiskriisin aikana on tehty, kansainvälisiä sopimuksia ja perustuslain määräyksiä.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin on antanut tukea Rinteen aloitteelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE