Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pirjo Kristiina Virtanen asui apurinoiden ja manchinerien kanssa Amazoniassa ja nyt hän kertoo, miksei siellä törmää syrjääntyneisiin

Kuva: Nora Vilva

Ensimmäinen kerta manchinerien parissa Länsi-Amazonian Acren osavaltiossa 2003 jätti Pirjo Kristiina Virtaseen lähtemättömän jäljen.

– Tutustuin mahtaviin ihmisiin. Uusi maailma avautui sen myötä, Helsingin yliopiston alkuperäiskansatutkimuksen apulaisprofessorina työskentelevä Virtanen kertoo.

Hän mietti ensin, miten alkuperäiskansat voisivat hyötyä tutkimuksesta.

– Oli onni, että minulle oli aihe, mikä heitäkin kiinnosti. Valtaväestö käyttää usein tutkimustietoa omien ongelmiensa ratkaisuun. Tutkimusten ongelmana on ollut myös, että niitä tehdään vain valtakielellä.

Paikallisen kielen oppiminen onkin ollut Virtaselle ensisijaisen tärkeää. Hän on ollut mukana tekemässä opetusmateriaalia apurinã- ja manchineri- kouluille heidän omalla kielellään.

Kentällä arki on ollut elämää auringonvalon mukaan. Vaikka aika kylistä vierailusta voi Virtasesta tuntua lyhyeltä, voivat paikalliset kokea poissaolon pitkäksi.

Kuulostaa upealta, kun sade ropisee siihen. Jos ei ole seiniä, voi katsoa tähtitaivasta.

Alkuun Virtaselta katosi tavaroita. Pian hän huomasi, että ne palautuivat takaisin. Kyse ei ollutkaan varastamisesta vaan tavaroiden lainaamisesta.

Virtanen ei ole törmännyt alkuperäiskansojen kylissä syrjäytyneisiin. Siellä jokainen saa olla aika lailla sellainen kuin on.

– He ottavat huomioon erilaisia olemisen tapoja.

Hän uskoo, että Suomessakin mielenterveysongelmien ja muiden sairauksien kohdalla yksinäisyys pahentaa monien tilannetta. Itsekkyys ja suunnitelmallisuus myös korostuvat länsimaissa.

Yhteisöllisyydellä ja toisista huolehtimisella voitaisiin saada aikaan paljon. Virtanen vei lapsensa Amazoniaan kahdeksi kuukaudeksi heidän ollessaan 1- ja 3-vuotiaita. Hän halusi näyttää vastavuoroisesti oman perheensä kyläläisille.

– Se oli paljon rankempaa, mitä olin ajatellut. Joka paikassa lapsia piti kantaa. Koko ajan piti olla tavallista tarkempana.

Alkuun lapsia oli vaikea saada nukkumaan riippukeinussa. Virtanen itse ei nuku missään muualla yhtä hyvin.

– Parhaita hetkiä on nukkua riippukeinussa palmunlehväkaton alla. Kuulostaa upealta, kun sade ropisee siihen. Jos ei ole seiniä, voi katsoa tähtitaivasta.

Viimeksi Virtanen oli Länsi-Amazoniassa huhti- ja heinäkuussa 2017. Matka apurinã-kylään kesti viisi päivää. Hän oli mukana tekemässä selvitystä apurinoiden esi-isien asuinpaikoista. FUNAI (Brasilian alkuperäisväestön asioihin erikoistunut säätiö) pyysi myös raportin käyttöönsä. Se tuntui upealta.

– Ajattelin, että nyt tämä meni ainakin oikeaan paikkaan. Selvityksen pohjalta apurinoiden reservaattialuetta on luvattu laajentaa.

Se, että Amazonia olisi neitseellinen metsä ei pidä paikkaansa.

Pelkästään Brasiliassa elää 240 alkuperäiskansaa. Kaupungissa asuvat saattavat liikkua paljon kylien ja kotinsa välillä. Yleisestikin alkuperäiskansat ovat liikkuneet oletettua laajemmilla alueilla.-

– Arkeologinen materiaali on ollut antamassa uuden kuvan Amazonian historiasta. Se, että Amazonia olisi neitseellinen metsä ei pidä paikkaansa. Amazonia on alkuperäiskansojen vuorovaikutuksen tulosta.

Useammasta manchineri- ja apurinãnuoresta on tullut Virtasen työn myötä yliopisto-opiskelija. Aiemmin heidän ainoa vaihtoehtonsa olisi ollut fyysinen työ.

Virtanen on ollut mukana geometrisiä maakuvioita tutkivassa suomalais-brasilialaisessa ryhmässä. Länsi-Brasiliasta löytyneet kuviot pääsivät vuonna 2015 maan UNESCON maailmanperintökohteiden ehdotuslistalle.

– On paljon näkymätöntä historiaa. Kun sitä kirjoitetaan ylös, valtaväestön lisäksi alkuperäiskansat voivat ymmärtää mitä ja miksi tapahtui niin kuin tapahtui. Pienillä asioilla on merkitystä. Ne voivat olla todella isoja yhteisöille.

Lue koko laaja Pirjo Kristiina Virtasen haastattelu torstain 1. maaliskuuta Demokraatista.

Keskustelua aiheesta

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT