Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Poliisi: Emme salli Koraanin julkista polttamista

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suomessa poliisi ei voisi Ruotsin ja Tanskan tapaan sallia Koraanin julkista polttamista, kerrotaan Poliisihallituksesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Perusteena on se, että Suomessa on säädetty rangaistavaksi uskonrauhan rikkominen. Sen tunnusmerkistö todennäköisesti täyttyy jonkin uskonnollisen yhteisön pyhänä pitämän kirjan polttamisessa tai muussa kaltoinkohtelussa julkisesti, poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki kirjoittaa sähköpostivastauksessa STT:lle.

Jos Koraanin polttamista suunniteltaisiin, poliisi ilmoittaisi Pihajoen mukaan mielenosoituksen järjestäjälle jo etukäteen, että sitä ei aiota sallia. Edelleen, jos kyseistä toimintaa jossain mielenosoituksessa tai muussa poliisin tietoon tulevassa tilanteessa ilmenisi, poliisi tulisi siihen puuttuman, Pihajoki jatkaa.

Tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan on viime viikkoina polttanut Koraaneja sekä Tukholmassa että Kööpenhaminassa muun muassa Turkin suurlähetystöjen luona. Kyseisissä maissa poliisi on sallinut protestin järjestämisen.

Teot ovat ärsyttäneet Turkkia, joka panttaa yhä ratifiointejaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille.

Suojelupoliisista arvioitiin STT:lle viime perjantaina, että tapahtumat maailmalla saattavat inspiroida toimintaan myös Suomessa.

-  Emme siis voi poissulkea, etteikö Koraanin polttamista tai jotain vastaavaa voitaisi yrittää mahdollisesti käyttää painostus- tai vaikuttamiskeinona myös Suomessa Turkkia tai Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavissa piireissä, supo kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotio arvioi niin ikään viime perjantaina, että Suomessa Koraanin polttaja saattaisi joutua teostaan rikosoikeudelliseen vastuuseen. Suomi erottuu muista Pohjoismaista ja monista Euroopan maista siinä, että täällä on säilytetty laissa pykälä uskonrauhan rikkomisesta.

-  Raamattujen ja Koraanien polttaminen ei ole meillä sen tyyppistä sananvapauden ja mielenosoitusoikeuden käyttöä, joka automaattisesti saisi jotain suojaa, koska se on periaatteessa kriminalisoitua, Nuotio muotoili.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE