Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Professori Hiilamo: Eriarvoistumista voidaan hillitä politiikalla

Jari Soini

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan raportissa 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo käy läpi taloustieteellisen tuloerotutkimuksen uranuurtaja Anthony B. Atkinsonin suosituksia ja arvioi, että ne tarjoavat käyttökelpoisia virikkeitä myös suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan.

Demokraatti.fi

Atkinson (1941–2017) esitti kirjassaan Inequality. What can be done? (2015) kattavan keinovalikoiman, jolla voitaisiin pureutua yhteen aikamme keskeisistä ongelmista, eriarvoistumiseen.

Atkinsonin mukaan 1980-luvulta lähtien alkaneen yhteiskuntien sisäisen eriarvoistumisen jatkuminen ei ole globalisaation ja teknologisen kehityksen sanelema väistämättömyys, vaan siihen voidaan vaikuttaa politiikalla, esimerkiksi markkinatulojen jakautumisen sekä uudelleenjaon lisäämisen osalta.

Hiilamo arvioi, että vähittäiskaupan kilpailun lisääminen, johtajien palkkakatto, talletusten minimituoton takaaminen sekä perusturvan nostaminen ja laajentaminen nauttivat Suomessa laajaa poliittista kannatusta.

Perintöveron kiristäminen ja pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi taas olisivat tehokkaita tapoja tuloerojen tasaamiseen, jos kansalaiset saataisiin niiden taakse.

Suomessa eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.

Suomessa tuloerot eivät viime vuosina ole kasvaneet 1990-luvun lopun tapaan, mutta eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.

Hiilamon mielestä huolestuttavinta ei ole miljonäärien määrä vaan se, että köyhimmät ovat jääneet muista jälkeen muun muassa pitkäaikaistyöttömyyden ja sosiaaliturvaleikkausten vuoksi.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen asettaman eriarvoisuustyöryhmän ei kannata sivuuttaa Atkinsonin ehdotuksia.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE