Politiikka

Professori Hiilamo: Eriarvoistumista voidaan hillitä politiikalla

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiölle kirjoittamassaan raportissa 15 reseptiä tuloerojen kaventamiseksi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo käy läpi taloustieteellisen tuloerotutkimuksen uranuurtaja Anthony B. Atkinsonin suosituksia ja arvioi, että ne tarjoavat käyttökelpoisia virikkeitä myös suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan.

Atkinson (1941–2017) esitti kirjassaan Inequality. What can be done? (2015) kattavan keinovalikoiman, jolla voitaisiin pureutua yhteen aikamme keskeisistä ongelmista, eriarvoistumiseen.

Atkinsonin mukaan 1980-luvulta lähtien alkaneen yhteiskuntien sisäisen eriarvoistumisen jatkuminen ei ole globalisaation ja teknologisen kehityksen sanelema väistämättömyys, vaan siihen voidaan vaikuttaa politiikalla, esimerkiksi markkinatulojen jakautumisen sekä uudelleenjaon lisäämisen osalta.

Hiilamo arvioi, että vähittäiskaupan kilpailun lisääminen, johtajien palkkakatto, talletusten minimituoton takaaminen sekä perusturvan nostaminen ja laajentaminen nauttivat Suomessa laajaa poliittista kannatusta.

Perintöveron kiristäminen ja pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi taas olisivat tehokkaita tapoja tuloerojen tasaamiseen, jos kansalaiset saataisiin niiden taakse.

Suomessa eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.

Suomessa tuloerot eivät viime vuosina ole kasvaneet 1990-luvun lopun tapaan, mutta eriarvoisuus on vakiintunut aiempaa korkeammalle tasolle.

Hiilamon mielestä huolestuttavinta ei ole miljonäärien määrä vaan se, että köyhimmät ovat jääneet muista jälkeen muun muassa pitkäaikaistyöttömyyden ja sosiaaliturvaleikkausten vuoksi.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen asettaman eriarvoisuustyöryhmän ei kannata sivuuttaa Atkinsonin ehdotuksia.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat