Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Progressiivista keynesiläisyyttä – kuinka Yhdysvaltojen talouspolitiikan käännökseen reagoidaan Euroopassa?

Lehtikuva
Kolumnit

Jussi Ahokas

Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry Sosten pääekonomisti.

Yhdysvaltojen 46. presidentiksi valitun Joe Bidenin virkaanastujaisten jälkeen huomio alkaa vähitellen siirtyä hänen hallintonsa harjoittamaan politiikkaan. Sillä on hyvät mahdollisuudet saada aikaan tuloksia sen jälkeen, kun demokraatit varmistivat enemmistön kongressin molemmissa huoneissa.

Jussi Ahokas

Bidenin hallinnon talouspolitiikasta esimakua antaa koronaelvytyspaketti, joka on valmisteltu jo ennen varsinaista presidenttikauden alkua. Tuon paketin koko on lähes 2 000 miljardia dollaria. Summa pitää sisällään monia maan kansalaisten taloudellista tilannetta helpottavia toimia, kuten kaikille kotitalouksille jaettavan elvytysshekin, korotuksia työttömyyskorvauksiin, tukea vuokrien maksuun sekä ruoka-avun laajentamisen. Samalla tuplataan myös liittovaltion asettama minimipalkka 15 dollariin tunnilta.

Progressiivisesta paketista vieläkin prog­ressiivisemman tekee se, että toimet katetaan kokonaisuudessaan ottamalla lisää julkista velkaa. Kysyttäessä Biden on todennut, että tässä tilanteessa lisävelan hinta on selvästi matalampi kuin lasku siitä, että velkaa ei otettaisi. Näin siitäkin huolimatta, että Yhdysvaltojen julkinen velka kasvoi nopeasti jo ennen koronakriisiä.

Näyttää siltä, että talousajattelussa suhtautuminen julkiseen velkaan on ainakin hetkellisesti muuttunut paljon myönteisemmäksi.

Monet keskeiset makrotaloustieteilijät, kuten nobelisti Paul Krugman sekä Obaman hallinnon valtiovarainministerinä toiminut ja Harvardissa professorina nykyään vaikuttava Lawrence Summers ovat antaneet hyväksyntänsä Bidenin paketille. Muutenkaan ekonomistirintamasta ei ole kuulunut kamalasti soraääniä paketin suhteen.

Näyttää siltä, että talousajattelussa suhtautuminen julkiseen velkaan on ainakin hetkellisesti muuttunut paljon myönteisemmäksi. Tämä oli havaittavissa monien ekonomistien puheenvuoroissa jo ennen koronakriisiä, mutta nyt käännös alkaa näkyä myös talouspolitiikan linjassa – sekä esityksissä että niiden käsittelyssä julkisuudessa.

Suunnanmuutos avaa ainakin Yhdysvalloissa mahdollisuuden paljon vahvemmalle keynesiläiselle talouspolitiikalle kuin mihin olemme viime vuosikymmeninä tottuneet. Jatkossa julkista investointirahaa riittänee myös ilmastonmuutosta hillitseviin ja ekologista rakennemuutosta edistäviin toimenpiteisiin, mikä onkin ensiarvoisen tärkeää.

Lisää aiheesta

On kiinnostavaa nähdä, miten muilla keskeisillä talousalueilla Yhdysvaltojen talouspolitiikan käännökseen reagoidaan. Varsinkin jos elvytys- ja investointipolitiikka toimii ja haluttuja tavoitteita aletaan saavuttaa, olisi ihmeellistä, jos muualla kehitystä jäätäisiin vain katselemaan. Talout­ta dynamisoiva ja rakennemuutosta edistävä finanssipolitiikka on nimittäin valtava kilpailuetu.

On siis hyvin mahdollista, että myös Euroopassa talouspolitiikka muuttuu tulevina vuosina progressiivisemmaksi ja julkisesta taloudesta otetaan jatkuvasti enemmän irti. Vaikka talouskurista edelleen puhutaan, meillä ei ehkä ole siihen enää varaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE