Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ps-ministerin ja SDP:n nokittelu huipentui Antti Rinteen ärähdykseen Jari Lindströmille: “Tässä ei ole mitään epäselvää ongelmaa”

Työministeri Jari Lindström (ps.) kirjoitti keskiviikkona Uuden Suomen blogissaan SDP:lle suunnatun kriittisen kirjoituksen, joka oli otsikoitu “Riman alta eikä edes hipoen”.

Lindström ihmettelee kirjoituksessaan muun muassa SDP:n ns. Rinteen mallia.

“Kyse on siis työllistämisen aktiivimallista SDP:n mallin mukaisesti. SDP väittää, että työllistämissetelin avulla julkinen talous tasapainottuisi 140-250 miljoonalla. Kuitenkin, SDP:n itse viime vuonna eduskunnan tietopalvelulla ns. Rinteen mallista teettämän selvityksen mukaan: ” Nettona (verot ja veroluonteiset maksut ja työttömyysturvasäästöt huomioiden) palkkatuki kasvattaisi julkisen sektorin menoja yhteensä 350 miljoonalla eurolla.”

Eli todellisuuden ja SDP:n numeroiden välillä on 490-600 miljoonan euron heitto. Näin ollen vaihtoehdolta putoaa samalla pohja pois. Hallituksen malli on kustannusneutraali.”

En ymmärrä, mistä tällaiset luvut tulevat, kun kysymys on siitä, että käytetään olemassaolevaa rahaa, joka joka tapauksessa maksettaisiin.

Asiaan palattiin tänään eduskunnan kyselytunnilla, jossa yleensä opposition edustajat esittävät kysymyksiä ja hallituksen ministerit vastaavat. Tällä kertaa ministeri puhui ministeriaitioista:

— Onko niin että eduskunnan tietopalvelun laskujen mukaan teidän mallinne maksaisi 350 miljoonaa euroa? Se on ihan eri asia kuin kustannusneutraali. Meillä on sama tavoite, sama ajatus, mutta kukaan teistä ei ole vastannut minulle kysymykseen, minkälainen tämä malli oikeasti on. Onko se kustannusneutraali vai ei?”

Lisää aiheesta

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli se, jolta ministeri sai heti vastauksen.

— SDP:n mallissa peruspäivärahan 32,80 €/päivässä otetaan käyttöön kuuden kuukauden jälkeen. Se on raja, jonka jälkeen työllistäminen todella vaikeutuu. Ja sitä saa 300 päivää sitä 32.80:n palkkatukimallista työllisyysseteliä. Ilman byrokratiaa pääsee töihin.

— En ymmärrä, mistä tällaiset (ministerin esittämät, toim. huom.) luvut tulevat, kun kysymys on siitä, että käytetään olemassaolevaa rahaa, joka joka tapauksessa maksettaisiin. Ainoa joka tuottaa merkittävää kustannussäästöä julkiseen talouteen on ansioturvan osa, jos ansioturvalla oleva ihminen menee töihin tällä palkkasetelillä. Tässä ei ole mitään epäselvää ongelmaa tämän asian suhteen.

Rinteen esittämässä mallissa jokaisella työttömällä on kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymissetelinä. Työllistymisseteli on peruspäivärahan suuruinen eli n. 700 euroa kuukaudessa ja se kestäisi enintään 300 päivää.

Työtä hakiessaan työtön voisi kertoa, että työnantaja saa setelin, jos työnantaja ei ole irtisanonut tai lomauttanut työntekijöitä eikä hänellä ole voimassa olevaa työsopimuslain mukaista takaisinottovelvollisuutta. Työllistymisseteli rahoitettaisiin suoraan työttömyysturvajärjestelmän kautta, mikä SDP:n mukaan poistaisi viiveitä palkkatuen maksussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE