Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

15.11.2022 15:15 ・ Päivitetty: 15.11.2022 15:15

PS:n vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksen hovikäsittely alkoi – poliisi tutki syytetyn sähkönkulutusta selvittääkseen, oliko tämä tapahtuma-aikana kotonaan

LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN
Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja asianajajansa Tapio Hokkasen (oikealla) kanssa istuntosalin aulassa Vaasan hovioikeuden istunnossa Jyväskylässä tänään. Hovioikeudessa alkoi perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kesällä 2020 kohdistuneen murhan yrityksen käsittely.

Perussuomalaisten vaalipäällikköön Pekka Katajaan kesällä 2020 kohdistunutta murhan yritystä alettiin tiistaina käsitellä hovioikeudessa. Vaasan hovioikeuden käsittely järjestetään Jyväskylässä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella 17. heinäkuuta 2020. Kaksi miestä tunkeutui aamupäivällä hänen asuntoonsa tekaistun pakettitoimituksen varjolla. Paketin sanottiin olevan PS:n puoluetoimistolta.

Kun Kataja avasi oven, tekijät ryntäsivät sisään, ja Katajaa lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai muulla esineellä. Väkivallanteon jälkeen tekijät pakenivat paikalta, mutta paketti jäi asuntoon.

SYYTTEESSÄ on nelikymppinen mies, jonka syytteet Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi keväällä 2021. Syyttäjä vaatii hovissa miehelle rangaistusta ensisijaisesti murhan yrityksestä ja toissijaisesti avunannosta siihen. Syyttäjän mukaan mies oli joko toinen hyökkääjistä tai sitten hän oli mukana valmistelemassa pakettia.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Katajaan kohdistuneella väkivallanteolla oli todennäköisesti poliittinen motiivi, joka liittyy perussuomalaisista erotettuun, Jyväskylän entiseen valtuutettuun Teemu Torssoseen. Kataja oli keskeinen henkilö Torssosen eduskuntavaaliehdokkuuden epäämisessä vuonna 2018. Syytetty mies on toiminut Torssosen tukiyhdistyksen puheenjohtajana.

Katajan asuntoon jääneestä paketista löytyi syytetyn ja Torssosen sormenjäljet.

- Henkilöiden keskinäinen yhteys ja jaetut poliittiset intressit huomioiden on selvää, että molemmat ovat olleet valmistelemassa samaa pakettia eikä tarkoituksena ole ollut konkreettiset postitustoimet, käräjätuomiossa sanotaan.

TORSSOSTA epäiltiin alkuperäisessä esitutkinnassa, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta. Viime vuonna poliisi alkoi tutkia hänen osuuttaan uudestaan, mutta syyttäjä katsoi, ettei lisätutkinta anna perusteita syyttämättäjättämispäätöksen peruuttamiselle. Torssonen on kiistänyt kaikki häneen kohdistuneet rikosepäilyt.

Myös syytteessä oleva mies on kiistänyt olleensa mitenkään tekemisissä hyökkäyksen kanssa. Puolustuksen mukaan syytetty oli kotonaan Tuusulassa teon aikaan. Käräjäoikeus katsoi tämän olevan mahdollista, vaikka miehellä ei ole alibia.

Poliisi selvitti asiaa lisätutkinnassa tarkastelemalla sähkönkulutusta miehen asunnossa. Tutkinnassa tarkasteltiin sähkönkulutusta päivinä, joina mies oli varmasti kotona ja päivinä, kun hän oli muualla. Niinä päivinä, jolloin asunto oli tyhjillään, sähkönkulutus oli enintään 0,1 kilowattituntia (kWh).

Heinäkuun 17. päivän aamupäivällä, jolloin Katajan kimppuun käytiin, lukemat pysyttelivät enintään näissä lukemissa: kulutus oli yhteen asti päivällä 0,02-0,1 kWh. Iltapäiväkahdelta kulutus nousi 0,14:ään.

Ex-puoliso sanoi kuulleensa puheita siitä, että Kataja pitäisi hakata, Torssosen mukaan nainen valehtelee

Poliisin lisätutkinnassa kuultiin Teemu Torssosen entistä puolisoa, joka oli aiemmin käyttänyt lähiomaisen kieltäytymisoikeutta eikä suostunut todistamaan asiassa. Nainen ilmoitti kesällä 2021 poliisille, että haluaa todistaa asiassa. Hän kertoi muun muassa, että Torssonen olisi puhunut hänelle Katajan vahingoittamisesta.

- Teemu puhui minulle usein sen suuntaisesti, että jonkun pitäisi se Kataja hakata, että muuten hän ei pääse elämässä eteenpäin. Teemu puhui, että se pitäisi saada pois sieltä, mutta ei löydy tekijöitä. Teemu puhui, että pitäisi vain löytää jostakin luotettavat tekijät, nainen sanoi kuulustelussa.

Torssonen kutsui kuulustelussaan ex-puolisonsa kertomia tietoja perättömiksi. Hänen mukaansa tämän motiivina oli asettaa hänet mahdollisimman epäsuotuisaan valoon. Torssonen sanoi, että hän on halunnut Katajalle seurauksia, mutta puolueen sisällä. Hän kiisti puhuneensa tämän vahingoittamisesta.

- Valehtelee, liioittelee ja vääristelee. Yrittää saada semmoisen negatiivisen kuvan. – – pitää paikkansa, että joo olen ollut harmissani ja olen halunnut seuraamuksia puoleen sisäisesti, mutta se menee ihan laukalle, kun ruvetaan puhumaan jostakin väkivallasta ja tekijöiden etsimisestä.

Syyttäjän mukaan naisen kertomat asiat eivät tuoneet asiaa sellaista olennaista lisäselvitystä, joka edellyttäisi Torssosen aiemman syyttämättäjättämispäätöksen peruuttamista. Syyttäjä katsoo, että naisen kertomuksen näyttöarvoa heikentää se, että hän kertoi asioista vasta vuosi tapahtumien jälkeen, jolloin julkisuudessa esillä olleet tiedot ovat voineet vaikuttaa hänen kertomukseensa.

Jecaterina Mantsinen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU