Politiikka

Puolustusministeriö ja Helsingin Sanomat ilmiriidassa – HS:n päätoimittaja: No viekää homma punnittavaksi

Kari Hulkko
Helsingin Sanomat on ajautunut poikkeukselliseen ilmiriitaan puolustusministeriön kanssa.
Kari Hulkko
Helsingin Sanomat on ajautunut poikkeukselliseen ilmiriitaan puolustusministeriön kanssa.
Kari Hulkko
Helsingin Sanomat on ajautunut poikkeukselliseen ilmiriitaan puolustusministeriön kanssa.

Puolustusministeriö arvostelee kannanotossaan kovin sanoin Helsingin Sanomien artikkelia Suomen aseviennistä 23. lokakuuta. Ministeriön mukaan artikkelissa oli lukuisia asiavirheitä, joista huomautettiin lehden vastaavalle päätoimittajalle.

HS on oikaissut artikkelista kolme asiavirhettä, mutta ministeriön mielestä siihen jäi edelleen epätarkkuuksia. Ministeriö moittii, että HS ei selvittänyt tietojen oikeellisuutta asevientiluvista vastaavalta ministeriöltä.

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi kertoo STT:lle, että kirjoitusta varten haastateltiin puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps.) ja häntä on siteerattu laajasti myös lopullisessa tekstissä.

– Katsomme näin, että puolustusministeriötä kuultiin artikkeliin vähintäänkin riittävässä määrin, ja ministerillä on ollut tilaisuus lausua näkemyksensä jutun ydinviesteistä.

Niemen mukaan myös yksityiskohtaisempia tietoja, kuten tieto vientilupahakemuksia käsittelevästä johtoryhmästä, on saatu pyydettäessä suoraan ministeriöltä.

Kannanottoa ei julkaistu

Ministeriö tarjosi lehdelle artikkelin asiavirheet korjaavaa kannanottoa. Tekstiä ei julkaistu, mikä ministeriön mielestä eväsi tilan avoimelta julkiselta keskustelulta.

Niemen mukaan lehtiteksti täyttää hyvin Journalistin ohjeiden tarkoittaman määritelmän ”tavanomaisesta poliittisesta, taloudellisesta tai yhteiskunnallisesta arvioinnista”, joka ei automaattisesti synnytä oikeutta omaan kannanottoon.

– PLM:n kirjoitus ei siksi mielestämme liioin tuonut esiin sellaisia jutun pääviestien kannalta oleellisia uusia tietoja, jotka olisivat tehneet sen julkaisun perustelluksi. Lehti oikaisi viipymättä ministeriön osoittamat virheet.

Niemen mielestä ministeriö käyttää poikkeuksellisen kovaa kieltä kuvaillessaan HS:n journalistista päätöksentekoa. Siksi lehti suosittelee, että ministeriö vie tapauksen Julkisen sanan neuvoston arvioitavaksi.

– Muussa tapauksessa voi jäädä vaikutelma, että ministeriö pyrkii kannanotollaan siirtämään huomion pois HS:n artikkelin ydinviesteistä, jotka ovat edelleen ajankohtaisia.

Tuomas Keränen, Minna Nyrhinen-Blazquez

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat