Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja asekaupoista: ”Ollaanko jälleen tilanteessa jossa media tietää valiokuntaa paremmin?”

Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna suomalaisyhtiöiden myyvät hallituksen luvin tarkka-ampujien kivääreitä monille Jemenin sodassa mukana oleville arabimaille.

Uutisen jälkeen on pohdittu muun muassa, onko Suomen linja aseidenviennissä muuttunut. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiisti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla linjamuutoksen ja katsoi, että ihmisoikeusnäkökulma on asepolitiikan määräävä periaate.

”Miten pääministeri voi sanoa, että hallituksen aseidenvientipolitiikassa on ihmisoikeusnäkökulma ykkösasia. Hallituksella ei ole sydäntä eikä omaatuntoa, mikä on näkynyt myös perheiden yhdistämistä koskevissa kysymyksissä. Kansainvälisillä sopimuksillla pyyhitään pöytää”, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arvosteli Sipilää.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on pyytänyt puolustusministeriöstä selvityksen valiokunnalle aseviennistä. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) toteaa Demokraatille niin ikään, että valiokunnan on saatava asiasta selvitys.

– En ota kantaa muiden valiokuntien tiedontarpeeseen, mutta toivoisin, että myös eduskunnan muita valiokuntia informoidaan asiasta, Kari toteaa.

Hän myöntää Helsingin Sanomien uutista lukiessa miettineensä, ollaanko jälleen siinä tilanteessa, että medialla on paremmat tiedot kuin valiokunnalla.

Kysymys linjanmuutoksesta on asiallinen.

Lisää aiheesta

Karin mukaan nyt on selvitettävä, onko Suomen linja ase- ja puolustustarvikkeiden viennissä muuttunut.

– Toivon, että eduskunnassa nyt laajemminkin katsottaisiin, mikä hallituksen linja on. Asiallla on taloudellisia, ulkopoliittisia ja eettis-moraalisia vaikutuksia, jotka pitää arvioida.

Kari itse on Hämeen vaalipiiristä, jossa on puolustustarviketeollisuutta.

– Myös puolustustarviketeollisuuden saralla on läpikäytävä se, että teemme kauppaa niihin maihin, joihin eurooppalaiset sivistysvaltiot tekevät ja pidättäydymme tekemään kauppaa niissä maissa, joihin se ei ole eurooppalaisen ja pohjoismaisen moraalikäsityksen mukaan oikeudenmukaista ja perusteltua.

Kari toteaa valtioita sen koommin yksilöimättä, että sellaisiin valtioihin, jotka käyttävät puolustustarvikkeita tai aseita omaa kansaa vastaan, ei pidä aseita myydä.

– Se on luonollisesti täysin selvää. Minulla ei ole tietoa, onko myyty tai ollaanko myymässä tällaisiin maihin. Usein puolustustarvikekauppa on hallitusten välistä bisnestä, hallitukset sopivat kaupoista.

Kari toteaa, että jo Helsingin Sanomien uutista lukiessa hänelle nousi mieleen kysymys siitä, onko Suomen asekaupan linja muuttunut.

– Haluan tämän asian itselleni tämän viikon aikana selvittää ja tulen tekemään tarvittavia kysymyksiä, ennen kuin teen oman johtopäätökseni asiasta. Yritän saada kuva, minkätyyppisiä neuvotteluja Suomi tällä hetkellä käy puolustustarviketeollisuuden tuotteiden myymiseksi.

Kari painottaa vakavaa suhtautumista asiaan.

– Olemme allekirjoittaneet kansainvälisiä sopimuksia, jotka määrittelevät aseiden ja puolustustarvikkeiden myyntiä. Taustalla on tietenkin myös eettinen pohja, joka on viitoittanut Suomen puolustustarvikkeiden myynnin pitkää linjaa. Nyt on asiallinen kysymys, onko tämä pitkä linja muuttunut.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE