Huvudnyheter

Qvintus: Det behövs ett kampanjtak i Finland

Simon Bergman/FSD
FSD:s ordförande Dimitri Qvintus.

Ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater Dimitri Qvintus vill ha ett kampanjtak i Finland. Qvintus är oroad för de ökande valbudgeterna.

ABL

 

 

– Det behövs ett kampanjtak i Finland. En av de viktigaste principerna i västerländsk demokrati är principen ”en människa, en röst” – oavsett människans ekonomiska eller sociala status. Den principen måste försvaras. Nu håller vi på att glida i en riktning där fokus mer och mer ligger på hur många euro en röst kostar. Det är en dålig stig.

De invalda riksdagsledamöterna använde i medeltal 37 000 euro på sina kampanjer i riksdagsvalet 2019.

– Vi såg redan i förra valet hur många kandidaternas budget var långt över 100 000 euro. Det är fullständigt absurt. Det är en sak att många riksdagsledamöter har hamnat i ekonomiska svårigheter, men en mycket allvarligare sak är det att det formas en bild av att det behövs enorma summor pengar för att kunna bli invald. Jag tänker till exempel på studerande eller pensionärer. Eller hur många ensamstående föräldrar kan använda tiotusentals euro, frågar Qvintus.

Qvintus anser att nästa riksdag bör ändra lagen om kandidaters valfinansiering.

– Jag kommer att göra ett lagförslag om ett kampanjtak om jag blir invald. Jag tror att det kan finnas ett överraskande stort stöd för det bland riksdagsledamöter.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE