Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Teatteri ja Tanssi

Radikaalikirjailija Minna Canth vapautetaan “rautahäkistä” Kansallisteatterin uutuudessa

Kansallisteatterin Canth-näytelmän nimiroolissa tullaan näkemään Cécile Orblin, Kaarlo Bergbomina nähdään Jukka Puotila.

Historian henkilöt ja heidän kohtalonsa tulevat lihaksi Kansallisteatterissa ensi viikolla ensi-iltaan tulevassa uutuusnäytelmässä, joka luo uusia näköaloja suomalaisen teatterielämän varhaisvuosiin. Dokumentaarista ja fiktiivistä aineistoa yhdistelevässä, tuoreen tutkimusaineiston pohjalta kirjoitetussa näytelmässä  Minna Canthia katsotaan uudesta kulmasta ja nimenomaan aikaansa edellä olevana radikaalikirjailijana ja yhteiskunnallinen vaikuttajana.

Näytelmässä Minna Canth on 36-vuotias leski ja seitsemän alaikäisen yksinhuoltaja, kun hän kirjoittaa ensimmäisen draamansa vuonna 1879. Suomen suurruhtinaskunnassa rahvaasta koulitaan kulttuurikansaa. Seitsemän vuotta aiemmin perustettu Suomalainen Teatteri janoaa kotimaisia näytelmiä − ja kunnianhimoinen Canth kirjoittaa.  Zola innoittamana hän haluaa tutkia suurennuslaasilla, mutta liian tarkasti näkemisellä on seurauksensa.  Canth onkin kohta kohukirjailija, jonka ympärillä pyörii Ida Aalbergin ja Juhani Ahon kaltaisia voimahahmoja, mutta myös kiivaita vastustajia.

Seppo Parkkisen kirjoittaman “Canth”-näytelmän ohjaavalle Kaisa Korhoselle Minna Canth on ollut voimakkaan innoituksen lähde nuoruudesta saakka.

– Oma lähtöimpulssini tämän esityksen tekemiseen on hyvin henkilökohtainen. Minulla oli tarve palata Minna Canthin lähelle, ymmärtää hänen missionsa ja työnsä arvo kunnolla. Tutustuminen hänen teoksiinsa oli saattanut minut nuorena suuren innostuksen valtaan. Hänen humaani aatemaailmansa, periaatteensa, rohkeutensa, periksiantamattomuutensa ja selviytymisensä elämän rankoista vastoinkäymisistä vaikutti minuun. Canth kuoli 1897 mutta vaikuttaa edelleen elämäämme. Monet tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta ajavat lait ovat toteutuneet hänen aloitteestaan ja sinnikkyytensä ansiosta, Korhonen kuvaa esityksen taustavaikutteita.

Korhonen ja Parkkinen ovat inspiroituneet prosessin aikana kulttuurintutkija Jukka Sarjalan näkemyksistä. Sarjala on todennut, että yksilön ahdas leimaaminen saattaa merkitä hänelle joutumista rautahäkkiin.

– Aleksis Kivi on ikuisesti traaginen hahmo, Canth ikuisesti tendenssi-Minna. Myös heidän patsaansa, vaikka niiden tarkoitus onkin hyvä, ovat rautahäkin ilmentymiä. Me muistamme heidät kivenä, patsaina. Meidän esityksessämme Minnaa esittää tietysti nuori, elinvoimaa uhkuva nainen , Korhonen kertoo.

Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 23. marraskuuta kantaesityksensä saavan näytelmän nimiroolissa Minna Canthina nähdään Cécile Orblin ja muissa rooleissa  muun muassa Jukka Puotila Kaarlo Bergbomina, Kristiina Halttu Ida Aalbergina sekä  Jussi Lehtonen, Olli Ikonen, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Seppo Pääkkönen/Taisto Reimaluoto
Harri Nousiainen
ja Elli Närjä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE