Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ranskan ja Saksan ulkoministerit tapasivat Syyrian uuden johtajan

AFP / LEHTIKUVA / OMAR HAJ KADOUR
Syyrian uusi johtaja Ahmed al-Sharaa tiedotustilaisuudessa maan pohjoisosassa maaliskuussa 2024.

Syyriassa vierailevat Saksan ja Ranskan ulkoministerit tapasivat perjantaina maan uuden johtajan Ahmed al-Sharaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

AFPTV-kanavan kuvamateriaali näytti ulkoministerien Annalena Baerbockin ja Jean-Noel Barrotin istuvan al-Sharaan kanssa Syyrian presidentinpalatsissa.

Ministerien on määrä tavata myös muita Syyrian siirtymähallinnon viranomaisia vierailunsa aikana. Kyse on korkeimmasta EU:n tason vierailusta Syyriaan kapinallisten kaapattua maassa vallan vajaa kuukausi sitten.

Ministerit sanoivat EU:n tukevan rauhanomaista ja osallistavaa siirtymäaikaa Syyriassa.

Lausunnossaan Ranskan Barrot ilmaisi toiveensa suvereenista, vakaasta ja rauhanomaisesta Syyriasta. Pääkaupunki Damaskoksessa Ranskan suurlähetystöllä toimittajille puhunut Barrot sanoi, että toive on todellinen, mutta myös hauras.

YKSI ministerien ensimmäisistä pysähdyksistä vierailulla oli pahamaineisessa Saidnayan vankilassa, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Damaskoksesta pohjoiseen. Vankilaa pidetään yhtenä syrjäytetyn Bashar al-Assadin hallinnon hirmutekojen symboleista.

Ministerit tutustuivat vankilan selleihin ja maanalaisiin tyrmiin Valkoiset kypärät -pelastusjärjestön saattamina.

Saidnayan vankila tunnettiin kidutuksista ja joukkoteloituksista. Ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet, että tuhansia ihmisiä surmattiin näiden ollessa vangittuina Syyrian sisällissodan aikana. Monet heistä olivat poliittisia vankeja, jotka nousivat Syyrian hallintoa vastaan joko rauhanomaisesti tai aseellisesti.

Al-Assadin hallinnon kaadettuaan kapinalliset ilmoittivat, että kaikki Saidnayassa olleet vangit on vapautettu. Sen jälkeen vankilassa suoritettiin vielä etsintöjä, joissa pyrittiin varmistamaan, ettei rakennuksessa olisi edelleen ollut ihmisiä piilotetuissa, maanalaisissa selleissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE