Politiikka
27.6.2023 12:37 ・ Päivitetty: 28.6.2023 12:30
Räsänen: Kansanedustajien sopeutumisrahaan tulisi tehdä muita työttömiä vastaavat kannusteet työn vastaanottamiseen
Kansanedustajien sopeutumisrahaan tulisi tehdä muita työttömiä vastaavat kannusteet työn vastaanottamiseen, esittää kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen.
Räsänen nosti asian esille eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin kolmatta päivää tuoreesta hallitusohjelmasta. Monet opposition kansanedustajat ovat penänneet, miten hyvätuloiset osallistuvat valtiontalouden tasapainottamiseen.
Tiistaina asian nosti esille esimerkiksi päivän ensimmäisen puheenvuoron pitänyt Vesa Kallio (kesk.), jonka mukaan kansanedustajille ja muille hyväosaisille ei ole tullut kutsua taloustalkoisiin.
Räsäsen mukaan Kallion huomiota olisi hyvä pohtia.
- Tällä on toki vähäinen merkitys valtiontalouteen, mutta se vahvistaisi sitä tunnetta, että olemme kaikki samassa veneessä, Räsänen sanoi.
VIHREIDEN Oras Tynkkynen piti Räsäsen ehdotusta pienenä mutta kannatettavana. Hänen mukaansa tuoreessa hallitusohjelmassa kaikki suomalaiset eivät ole samassa veneessä.
- Täällä moni hallituspuolueen edustaja on puhunut työn linjasta, ja se kuulostaa tietysti hyvältä, mutta kun samaan aikaan hallitus poistaa sosiaaliturvan suojaosat ja tekee osa-aikaisen työn vastaanottamisesta vähemmän kannattavaa, niin mikä työn linja se on, Tynkkynen kysyi.
Uusi hallitus aikoo esimerkiksi porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan sillä perusteella, että työttömille luotaisiin kannuste ottaa työtä vastaan aiempaa nopeammin. Hallitus on linjannut muuttavansa turvaa niin, että se pienenee viidenneksen noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen.
Entinen kansanedustaja voi saada sopeutumisrahaa, jos hän ei työllisty edustajantyön jälkeen ennen eläkeikää. Sopeutumisrahaa maksetaan lähtökohtaisesti yhdestä kolmeen vuotta kansanedustajapestin pituuden mukaan. Jos edustaja on sopeutumisrahan päättyessä täyttänyt 59 vuotta, rahaa voidaan maksaa 65 vuoden ikään asti.
Korjattu 28.6. kello 15.30. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, täysistuntokeskustelu käytiin tiistaina, ei keskiviikkona.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.