Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmista fanaattisuus ei ole hyväksi: ”Ruoka ei saisi olla uskonto”

Jari Soini
Mikael Fogelholmin mukaan terveellistä suuntausta voi noudattaa monella tapaa.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on huomannut, miten ruoka on entistä useammin ihmisiä erottava tai yhdistävä asia. Mieluisat ja uudet maut edistävät henkistä hyvinvointia, ja mielihyvä ruuasta syttyy samantien. Joillakin syöminen on kuitenkin mielessä jatkuvasti.

Virpi Kirves-Torvinen

— En pidä sitä hyvänä asiana. Ruoka saa silloin aivan liian isot mittasuhteet. Ruoka ei saisi olla uskonto. Ihmisillä on liikaa ahdistusta siitä, että jokaisen suupalan valinta olisi kauhean oleellinen. Saisimme relata tässä asiassa, Fogelholm selvittää.

Onnellisella ihmisellä on enemmän voimavaroja liikkua ja syödä hyvin.

Eriarvoisuus näkyy Fogelholmista terveydessä ja terveyskäyttäytymisessä. Jos ihmisellä on vaikea elämäntilanne, hänen voi olla vaikea tehdä omaan elämään ja terveyteen liittyviä päätöksiä.

— Onnellisella ihmisellä on enemmän voimavaroja liikkua ja syödä hyvin. Parhaimmillaan ne tukevat onnellisuutta, jolloin syntyy positiivinen oravanpyörä. Kansanterveys ei kehity, jos meillä on ihmisryhmä, joka voi todella huonosti, hän kiteyttää.

Siksi on olennaista huolehtia, ettei ihmisryhmien väliset terveyserot kasva. Lihavuus johtuu ennen kaikkea siitä, että tapa ostaa ja käyttää ruokaa on muuttunut. Ruuasta on tullut palkinto ja lohtu, ja ruokaympäristöstä liikkumisympäristöä haasteellisempi.

— Joillekin ihmisille ihanteellinen ruokavalio voi olla sellainen, joka poikkeaa ravitsemussuosituksista tämän hetken tiedon perusteella. Ei ole laitonta syödä niiden vastaisesti, mutta todennäköisyys hyvään terveyteen paranee, jos syö edes kutakuinkin suositusten viitoittamalla linjalla, Fogelholm luonnehtii.

Lue lisää Mikael Fogelholmin ajatuksista torstain 2.6. Demokraatista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE