Nyheter

Regeringen föreslår omfattande ekonomiska åtgärder för att rädda ekonomin

Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli
Flera ministrar deltog i dagens presstillfälle, då regeringen presenterade sina åtgärder för att skydda den finska ekonomin.

Regeringen Marin överlämnade på fredagen årets första tilläggsbudgetproposition till riksdagen, med anledning av coronaviruset. Genom tilläggsbudgeten vill man förbereda sig på de kostnader viruset medför, trygga arbetstillfällen och människors försörjning samt underlätta företagens ekonomiska situation.

ABL

 

Enligt regeringens bedömning uppgår storleken på åtgärderna till cirka 15 miljarder euro.

 

Genom tilläggsbudgeten tryggas myndigheternas resurser och anslagen för understöd till företag utökas. Utöver detta vill regeringen trygga försörjningen för företagare och frilansare, oberoende av företagsform, genom utkomstskyddet för arbetslösa.

 

Företagens finansiering tryggas enligt regeringen genom flera åtgärder i miljardklass. Dessutom införs nya direkta stöd. Syftet med dessa är att trygga företagens likviditet tills krisen är över och att förhindra konkurser. Åtgärder vidtas inom samtliga sektorer.

 

 

Regeringen uppger att man genomför största delen av de förslag som arbetsmarknadsorganisationerna lade fram igår på det sätt som organisationerna föreslagit. Åtgärderna tryggar enligt regeringen försörjningen särskilt för dem som blir permitterade eller förlorar sitt arbete. Dessutom gör åtgärderna det lättare för företagen att anpassa sig till den svåra situationen.

 

Regeringen föreslår bland annat att pensionsavgifterna sänks med 2.6 procent, vilket förväntas minska företagens avgifter med 910 miljoner euro. Statsägda Finnveras garantibefogenheter höjs också från två till tio miljarder euro.

 

 

Tilläggsbudgeten innehåller även flera andra förslag. Tilläggsanslag föreslås bland annat för polisen och gränsbevakningsväsendet, med anledning av coronavirusets följder för dessa. För Institutet för hälsa och välfärd (THL) föreslås ett tilläggsanslag på sammanlagt 12,8 miljoner, i forsknings- och informationssyfte. För Finlands deltagande i forsknings- och utvecklingsarbetet för att ta fram ett vaccin mot covid-19 föreslås 5 miljoner euro.

 

Läs hela listan på förslag här 

 

Regeringen uppger att man vid förhandlingarna om planen för de offentliga finanserna den 7 april och i senare tilläggsbudgetpropositioner för 2020 kommer att bedöma behovet av även andra tilläggsanslag. Regeringen följer också läget inom den kommunala ekonomin och förbereder sig för att vid behov stödja kommunerna i situationer där utgifterna ökar eller skatteinkomstutvecklingen plötsligt försämras på grund av coronavirusläget.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE