Politiikka

Rinne: Sipilän tulisi julkaista Ylelle lähettämänsä sähköpostit – ”Jos juttu pitää paikkansa, meillä on vakava kriisi”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo lukeneensa järkyttyneenä Suomen Kuvalehden jutun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Yleisradion välisestä viestinvaihdosta, jossa Sipilän annetaan ymmärtää vaikuttaneen Ylen uutisointiin.

– Jos juttu pitää paikkansa olemme vakavassa kriisissä sananvapauden ja demokratian suhteen. Näin ei voi menetellä, Rinne sanoo.

Hän pitää tärkeänä, että Sipilä selvittäisi mahdollisimman nopeasti pitävätkö lehden väitteet paikkansa. Rinteen mukaan Sipilän tulisi myös julkaista Ylelle lähettämänsä sähköpostit. Hän pitää selvänä, Suomessa on riippumaton media, joka arvioi ja seuraa poliittisten päätöksentekijöiden toimintaa.

– Siihen vaikuttaminen pääministerin asemasta käsin on erittäin vakava asia. Tämän selvittäminen on ehdottoman tärkeää myös Ylen näkökulmasta. Tässä maassa tarvitaan myös verorahoitettua vapaata mediaa.

Rinne nosti esiin myös hallituskauden alussa käydyn keskustelun Ylen rahoituksesta, jossa pohdittiin sitä, pidetäänkö rahoitus budjetin kehysten ulkopuolella vai onko se budjetin sisällä.

– Tässä taisteltiin nimenomaan siitä, että Yleisradio on kaikkien parlamentissa olevien puolueiden päätöksenteon kohteena ei vaan maan hallitusta edustavien puolueiden. Tämä taistelu käytiin myös Yle-työryhmässä, jossa todettiin, että Ylen rahoitus tulee olemaan kehyksen ulkopuolella.

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) budjettiesitys ei seurannut Yle-työryhmän esitystä.

– Nyt näyttää siltä, että hallituspuolueissa on painetta palata siihen, että rahoitus on hallituksen näpeissä.

– Jos Suomen Kuvalehden juttu pitää paikkansa, minusta meillä on Suomessa vakava kriisi.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat