Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Risikko puuttuu väkivaltaisten järjestöjen laillisuuteen

Helsingin asema-aukio täyttyi kukista ja kynttilöistä. Poliisi tutkii viikko sitten asema-aukiolla tapahtunutta pahoinpitelyä. Uhri kuoli myöhemmin. Asema-aukiolla oli samana päivänä uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen tapahtuma.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) esittää, että väkivaltaisten järjestöjen laillisuus otetaan tarkasteluun. Hän kertoo STT:lle aikovansa ottaa asian esille lähiaikoina poliisin ja valtakunnansyyttäjänviraston kanssa.

Risikon mukaan viimeksi väkivaltaisten järjestöjen laillisuutta tarkasteltiin vuonna 2013 Jyväskylässä tapahtuneen kirjastopuukotuksen jälkeen.

– Silloin poliisi ja syyttäjänvirasto tulivat siihen tulokseen, että ei olisi mitään hyötyä, jos laki tehtäisiin. Järjestöt kokoontuvat tai eivät kokoonnu, oli laki tai ei. Otan asian uudelleen arvioitavaksi.

Risikon mukaan poliisille tulisi saada lisää resursseja ja saada lisää partioita kaduille. Hän kertoo nostaneensa asian esiin budjettiriihessä ja aikoo palata asiaan viimeistään ensi keväänä budjetin kehyksistä päätettäessä.

Samalla Risikko haluaa tarkistaa niin sanottuun vihapuheeseen liittyviä lakeja. Konkreettisia ehdotuksia hänellä ei asiasta vielä ole. Ehdotus on tullut internetiä seuraavilta poliiseilta.

– Nettipoliisit ovat kertoneet, että lainsäädäntöä on hyvä tarkistaa. Se tehdään syksyn aikana.

Miksi väkivaltaiset uusnatsit saavat kokoontua keskellä päivää Suomen suurinta kaupunkia?

Lisää aiheesta

Vasemmistonuoret vaativat aiemmin, että Risikko ryhtyy toimiin väkivallan estämiseksi. Puheenjohtaja Anni Ahlakorven mukaan Risikon on otettava tarkasteluun väkivaltaisten järjestöjen laillisuus.

– Miksi väkivaltaiset uusnatsit ylipäänsä saavat kokoontua keskellä päivää keskellä Suomen suurinta kaupunkia?

Ahlakorpi otti asiaan kantaa sen jälkeen, kun julkisuuteen levisi tieto poliisin tutkimasta pahoinpitelystä, joka tapahtui Helsingin asema-aukiolla viikko sitten. Pahoinpidellyn miehen isä on kertonut sosiaalisessa mediassa, että pahoinpitely tapahtui Kansallisen vastarintaliikkeen tapahtuman yhteydessä. Mies kuoli sairaalassa perjantaina 16. syyskuuta.

Poliisi ei ole ottanut vielä kantaa siihen, liittyykö kuolema aiempaan pahoinpitelyyn. Poliisi ei myöskään ole kertonut pahoinpitelyn tekotapaa tai sitä, onko ketään otettu kiinni pahoinpitelyyn liittyen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE