Politiikka
6.3.2021 14:37 ・ Päivitetty: 6.3.2021 14:53
Rönnholm ihmettelee perussuomalaisten ”pelin politiikkaa” – kommentoi SDP:nkin ehdokkaiden vaikeutunutta tilannetta: ”Kaikki mahdollinen tehdään”
Hallitus esittää eduskunnalle, että kuntavaalit pidetään 13. päivänä kesäkuuta. Kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset ovat tukeneet siirtoa.
Puoluesihteerit saivat asiaa koskevan oikeusministerin esityksen pöydälleen eiliseen kokoukseensa. Taustalla oli oikeusministeriön virkavalmistelu, joka nojasi muun muassa THL:n arvioon mahdollisesti synkkenevästä koronavirustilanteesta.
THL arvioi, että pahimmassa tapauksessa tapausmäärät voisivat olla kuntavaalipäivänä noin 2 600 – 11 200 per päivä.
– Tämä on pysäyttävä tieto, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi tänään tiedotustilaisuudessaan.
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kommentoi Demokraatille kuntavaalien siirtoa.
– Faktat ovat tiskissä. Onhan tämä dramaattinen tilanne. Alkuviikosta olin vielä vahvasti sitä mieltä, että vaalit voidaan järjestää. Nyt viranomaisarvioiden perusteella tähän päädyttiin ja vielä samanaikaisesti kun meillä piti olla SDP:n vaalikampanjastartti.
SDP:n kampanjastartti oli määrä järjestää tänään kello 12, mutta se siirrettiin aivan loppumetreillä eteenpäin toistaiseksi tuntemattomaan päivämäärään.
– Olen julkisuudessa itse ollut sitä mieltä vahvasti, että vaalit tulisi ajallaan järjestää. Eikä mikään muukaan puolue esittänyt niiden siirtoa lukuun ottamatta syksylle lykkäämistä esittänyttä Liike nytiä. Vaikea ratkaisu jouduttiin tekemään hyvin lyhyessä ajassa. Se tehtiin terveysturvallisuus ja juridiset näkökulmat huomioon ottaen, Rönnholm sanoo.
Puoluesihteerinä Rönnholm kertoo pohtivansa nyt erityisesti SDP:n ehdokkaiden tilannetta.
– Tämä on meidän yksittäisille ehdokkaille, osastoille ja kampanjaa tekeville vaikeaa. Kovasti haluan heitä tukea, kaikki mahdollinen tehdään. Joskus käy näin ja päätöksiä täytyy kuitenkin tehdä terveys edellä, Rönnholm sanoo.
– Katsotaan, miten parhaalla tavalla voidaan ongelmat yhdessä ratkaista ja sitten lähteä tekemään aktiivisesti positiivista kampanjaa, hän viestittää oman puolueensa väelle.
Ehdokkaat ja piirit eri puolueissa joutuvat nyt myös kalkyloimaan, millaiset tappiot ne vaalien siirrosta korjaavat. Vaalimainoksia on osin tehty ja erilaista mainontaa lyöty lukkoon.
– En osaa taloudellisia tappioita suoralta käsin vielä arvioida. Kaikilla puolueilla on sama tilanne eikä kukaan olisi halunnut tähän mennä. Minä en osaa vielä sanoa suoralta kädeltä, miten media- ja muita varauksia pystytään muuttamaan ja päivittämään. Harmittaa toki ehdokkaiden ja osastojen puolesta, mutta pyrimme heitä kaikin mahdollisuuksin tukemaan, Rönnholm toteaa.
Rönnholm painottaa, että vaalien siirtäminen on ollut korkean kynnyksen takana. Sitä, että perussuomalaiset jäivät puolueiden sovun ulkopuolelle Rönnholm sanoo pitävänsä harmillisena.
– Perussuomalaiset teki nähdäkseni julkisuudessa kategorisen kannanoton, etteivät missään tilanteessa ole siirron kannalla. Periaatteena on, että puoluesihteerien parlamentaarissa vaalityöryhmässä etsitään konsensusta yli hallitus–oppositiorajojen. Näin on tehty ja on useasti löydettykin. Jos joku on kantansa syystä tai toisesta lukinnut tai haluaa tehdä pelin politiikkaa vaalikysymyksellä, sitten vain muiden täytyy kuitenkin toimia ja tehdä päätöksiä. Toivottavasti tästä ei tule pysyvää toimintatapaa, ettei tällaisissa kysymyksissä pystyttäisi konsensuksella päättämään, Rönnholm sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.