Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ruoan holtiton tuhlaaminen on lopetettava” – demarit iskevät ongelmaan monella rintamalla

Syömäkelpoista ruokaa menee roskiin valtavia määriä niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Suomessa eduskunta käsittelee lakialoitetta syömäkelpoisen ruoan jakamisesta hyväntekeväisyyteen.

Kansanedustaja Ilmari Nurmisen (sd.) laatiman, yli sadan kansanedustajan allekirjoittaman aloitteen mukaan muun muassa ruokakaupat, koulut ja sairaalat eivät enää saisi heittää syömäkelpoista ruokaa pois vaan se pitäisi jakaa hyväntekeväisyysjärjestöille, esimerkiksi ruokajonoihin.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on samalla asialla europarlamentissa.

EU uudistaa parhaillaan jätelainsäädäntöä. Euroopan komission jätedirektiiviesitys sisältää tavoitteen ruokahävikin vähentämisestä.

– Nyt on hyvä hetki kertoa suomalaisten mainiosta ajatuksesta myös Euroopassa, europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ehdottaa.

Hän jättää torstaina parlamentille ehdotuksen, jonka mukaan syömäkelpoista ruokaa ei saa hävittää, mikäli auttamisjärjestöt tulevat sitä hakemaan.

Nyt on hyvä hetki kertoa suomalaisten mainiosta ajatuksesta myös Euroopassa.

Lisää aiheesta

Kauppojen tai koulujen ei tarvitse itse järjestää ruuanjakelua tai kuljetusta, ainoastaan olla tuhoamatta syömäkelpoista ruokaa mikäli auttamisjärjestö haluaa ja pystyy jakelemaan sen tarvitseville.

Kumpula-Natrin mielestä jakeluvelvoite on yksi tapa vähentää hävikkiä ja ohjata ruokaa sitä tarvitseville. Esimerkiksi Ranskassa on jo hyväksytty laki, jonka mukaan marketit eivät saa heittää pois tai tuhota ruokaa. Monet ranskalaismepit tukevatkin ajatusta lainsäädännön laajentamista myös muualle Eurooppaan.

Jätelainsäädännön uudistus on osa kiertotalouspakettia, joka pyrkii parantamaan Euroopan omavaraisuutta, kustannustehokasta resurssien käyttöä sekä luomaan uudenlaisia liiketoimintamalleja.

– Kiertotalous on Euroopalle mahdollisuus luoda työpaikkoja ja kestävää liiketoimintaa, Kumpula-Natri muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE