Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Saksassa selätetään koronakriisiä ehkä tehokkaammin kuin missään muualla – näin se tapahtuu

Ulkomaat

Pertti Rönkkö

Kirjoittaja on Saksassa asuva vapaa toimittaja.

Saksa avautuu hiljalleen. Kuva auringonlaskusta Frankfurtissa.

Saksassa selätetään koronakriisiä ehkä tehokkaammin kuin missään muualla. Valtio ottaa koronavelkaa yli puolet budjetistaan, antaa ammatinharjoittajille ja pikkuyrityksille ylimenorahaa ja takaa suuryrityksille miljardiluottoja. Suurin panostus tehdään pandemian uhkaamien työpaikkojen pelastamiseen. Kansalaisille suositellaan maskin käyttöä.

Pertti Rönkkö

Liittopäiville torstaina hallitusselonteon antanut liittokansleri Angela Merkel (CDU) sanoi, että Saksan liittotasavalta ei ole ollut koskaan näin vaikeassa tilanteessa. Vaikka tartuntojen lisääntyminen ja kuolleisuus ovat hidastumassa, niin epidemiassa eletään hänen mukaansa vasta sen alkua.

Merkel nosti selonteossaan esille pandemian inhimilliset puolet. Erityisen pahalta hänestä tuntuu läheisistään eristettyjen vanhusten hätä ja yksinäisyys sekä kaikkia koskeva henkilökohtaisen vapauden rajoittaminen.

Myös Saksan perustuslakia jouduttiin muuttamaan.

Amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston raportin mukaan Saksassa on kirjattu pandemian alusta laskien yli 150 000 virustartuntaa. Tautiin on kuollut 5315 ja siitä on parantunut 103 300 ihmistä. Viimeisen 24 tunnin aikana on ilmoitettu 2 195 uutta tartuntaa ja 229 kuolemantapausta.

Viruksen kantaja tartuttaa Saksassa tällä hetkellä vähemmän kuin yhden ihmisen. Luku oli maaliskuun puolivälissä yli kolme ihmistä. Asiantuntijoiden mukaan tartunnan hidastuminen on seurausta tiukasta kontaktikiellosta ja laajamittaisista rajoituksista.

Saksan taloustutkimusinstituutin DIW:n johtajan Marcel Fratzscherin mukaan kukaan ei pysty arvioimaan pandemian aiheuttamien taloudellisten menetysten suuruutta ja vaikutusta Saksan kuten ei muidenkaan maiden talouteen. Vaikka myös Saksan tukema rokotteen etsiminen tuottaisi nopean tuloksen, niin talouden tasapainottaminen tulee viemään vuosia.

Lisää aiheesta

Saksan liittopäivät päätti maaliskuussa yli 600 miljardin euron suojavarjosta vaikeuksiin joutuneille yrityksille ja ammatinharjoittajille. Apupaketti sisältää pika-avun lisäksi verohelpotuksia, lainoja ja lainojen takauksia.

Äärimmäisessä tilanteessa valtio voi valtiollistaa suuryrityksen ja yksityistää sen uudestaan tilanteen normalisoiduttua. Suurimpiin korona-avun saajiin kuuluu tähän asti saksalainen urheiluvälineyhtiö Adidas, jolle valtiollinen KfW-pankki myönsi 2,4 miljardin euron lainan.

Valtiovarainministeri Olof Scholz (SPD) joutui luopumaan periaatepäätöksestä olla ottamatta uutta velkaa, kun selvisi, että valtio selviää tukimaksuista, takuista ja saamatta jäävien verotulojen aiheuttamasta vajeesta vain 156 miljardin euron lisätalousarviolla.

Koska velka ylittää 100 miljardilla lain salliman enimmäismäärän, niin myös Saksan perustuslakia jouduttiin muuttamaan. Saksan budjetti oli tälle vuodelle alun perin 362 miljardia.

Saksaa ollaan vähitellen avaamassa.

Korkeintaan viiden työntekijän yritykset voivat saada kerta-apua 9000 euroa ja 6–10 työntekijän yritykset 15 000 euroa. Avun tarkoitus on auttaa yrityksiä selviämään kolme kuukautta juoksevista kuluistaan. Tuen saamisen edellytys on, että tulojen putoaminen johtuu koronakriisistä

Hallitus on päättänyt myös määräyksestä, että vuokranantaja ei saa häätää yritystä, kuten ei yksityishenkilöitäkään, jos rahat eivät riitä vuokraan. Rästiin jäävät vuokrat on maksettava takaisin kesäkuuhun 2022 mennessä.

Keskisuurille ja suurille yrityksille Saksassa tarjotaan valtion takaamaa lainaa sekä verohelpotuksia. Ravintoloiden 19 prosentin arvonlisävero alennetaan seitsemään prosenttiin vuoden 2021 kesäkuuhun asti.

Leijonanosa Saksan hallituksen apupaketista on varattu työpaikkojen menettämisen ja työttömyyden estämiseen. Työkaluna on niin sanottu ”Kurzarbeit”, lyhyt-työ-säännöstö, jolla on autettu terveitä yrityksiä säilyttämään työpaikkansa ja työntekijänsä satunnaisen suhdannekuopan yli.

Lyhyt-työssä tai lyhennetyn työn mallissa valtio maksaa työntekijän palkasta 60–67 prosenttia riippuen siitä, onko hänellä lapsia. Korvausta voi saada myös tilanteessa, jossa työaikaa on jouduttu lyhentämään.

Koronakriisi on johtanut lomautuksiin tai työajan lyhentämiseen noin miljoonan saksalaisen kohdalla. Hallituspuolueiden puheenjohtajat Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), Saskia Esken (SPD, Norbert Walter-Borjans (SPD) ja Markus Söder (CSU) päättivät korottaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä käymissään neuvotteluissa lyhyt-työtuen 80–87 prosenttiin nettopalkasta. Valtiovarainministeri Scholz laskee työpaikkojen katoamista estävän järjestelyn maksavan kymmenen miljardia euroa.

Hallituspuolueiden johtajien yöllisen neuvottelun tuloksena pidennetään myös ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamisaikaa sekä varaudutaan maksamaan vähävaraisille koululaisille tablet-tietokoneen hankkimisesta koituvia kulua koulujen etäopetuksen mahdollistamiseksi. Berliinin kaupunki suunnittelee maksavansa koronan vuoksi kovimmassa työpaineessa oleville työntekijäryhmille, kuten lääkäreille ja hoitajille, vanhustenhoitajille, sairaankuljettajille ja poliiseille 1000 euron verottoman palkkion. Monilla kaupungeilla on vastaavia suunnitelmia.

Saksaa ollaan vähitellen avaamassa. Elintarvikemyymälät, rohdoskaupat, apteekit sekä muut terveysalan kaupat ja autokorjaamot ovat voineet olla kaiken aikaa avoinna. Rajoitukset poistetaan nyt myös muiden, alle 800 neliömetrin suuruisten kauppojen osalta. Hallinto-oikeus käsittelee parhaillaan erään kauppiaan valitusta, jonka mukaan koronan tartuttavuus ei voi riippua myymälän koosta. Pinta-alarajoitus ei koske auto- ja huonekalukauppoja eikä rakennustarvikeliikkeitä.

Myös parturit saavat avata liikkeensä. Parturilla ja asiakkaalla on oltava suun ja nenän peittävä maski. Partaa ei saa ajaa, ja permanentit pysyvät kiellettyinä. Avaamassa ollaan myös museoita ja näyttelyjä. Sulkumääräysten höllentäminen ei koske kuitenkaan urheilu- ja uimahalleja ja muita liikuntatiloja.

Ikään pohjautuvia liikkumisrajoituksia ei ole.

Kontaktikielto pysyy Saksassa voimassa. Käytännössä se tarkoittaa, että voi jokainen saa liikkua yhden perheenjäsenen tai puolentoista metrin etäisyysmääräystä noudattamalla yhden vieraan seurassa. Riskiryhmiä kehotetaan pysyttelemään kotona. Ikään pohjautuvia liikkumisrajoituksia ei ole. Kaikissa osavaltioissa on voimassa maskipakko, joka koskee liikkumista julkisilla liikennevälineillä sekä lähes kaikkialla myös asiointia kaupoissa ja virastoissa.

Osavaltiot pitävät maskin käyttöä välttämättömänä sille, että Saksan hallituksen maaliskuussa määräämiä liikkumis- ja muita rajoituksia voidaan purkaa. Maskipakoista päätettiin, vaikka Saksan lääkäriliiton mielestä sen kanssa olisi pitänyt odottaa siihen asti, kunnes jokaisella on käytössään viralliset suojaimet.

Osavaltioiden viranomaisten mukaan nenän ja suun suojaksi kelpaavat myös kankaiset “arkimaskit“. Hätätilassa kasvojen suojaksi voi kietaista huivin. Supermarketketjut ovat ilmoittaneet aloittavansa lähiaikoina maskien myymisen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE