Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sallaan saapui tänään 41 turvapaikanhakijaa – tulijat Afganistanista, Jemenistä, Keniasta, Marokosta, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Turvapaikanhakijoita saapuu Sallan raja-asemalle 21. marraskuuta.

Sallan rajanylityspaikalle saapui tänään yhteensä 41 turvapaikanhakijaa kahdessa eri ryhmässä, tiedottaa Lapin rajavartiosto. Tiedotteen mukaan ihmiset saapuivat polkupyörillä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tulijat olivat Afganistanista, Jemenistä, Keniasta, Marokosta, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta. Iltapäivän tietojen mukaan kaikkien tavoitteena on hakea Suomesta turvapaikkaa.

Rajavartioaseman päällikkö Hans-Michael Gros kertoi paikan päällä oleville median edustajille, että tulijoiden joukossa on ollut aikuisten miesten ohella naisia ja lapsia. Jakaumaa viranomaiset eivät kommentoineet.

Rajanylityspaikka on tältä päivältä suljettu. Rajavartiostosta kerrottiin STT:lle, että liikennettä rajoitettiin viimeisen aukiolotunnin eli iltapäiväyhden ja -kahden välillä.

LAPIN rajavartiosto kertoo saaneensa poliisilta virka-apua järjestyksen ylläpitoon. Lisäksi Puolustusvoimat auttaa rajavartiostoa esteiden rakentamisessa rajanylityspaikan ulkopuolelle maastoon.

Kansainvälisen suojelun hakeminen on tällä hetkellä keskitetty itärajalla Vartiukseen ja Sallaan.

Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa rajanylitysliikenne keskeytettiin tilapäisesti ensin ennen puoltapäivää ja sitten uudelleen noin puolen tunnin kuluttua. Rajaliikenne pääsi toisen keskeytyksen jälkeen jatkumaan ennen kahta iltapäivällä, Kainuun rajavartiosto kertoi viestipalvelu X:ssä.

Rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoi STT:lle puoliltapäivin, että ensimmäisen keskeytyksen alla rajalle oli tullut muutamia ihmisiä, joiden tilannetta selviteltiin ennen kuin liikenne päästettiin taas kulkemaan.

Kinnunen perusteli keskeytyksiä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden turvaamisella. Tulijoiden tarkan määrän hän sanoi selviävän myöhemmin.

TILANNE on Kinnusen mukaan ollut hyvin samankaltainen kuin aiempina päivinä, eli tulijat esimerkiksi ovat olleet liikkeellä polkupyörien kanssa. Suomen alueella ollessa on myös anottu turvapaikkaa.

Kinnunen sanoi ensimmäisen keskeytyksen jälkeen, että rajaliikennettä rajoitetaan tarvittaessa myös uudelleen. Aiempina päivinä keskeytykset ovat kestäneet puolesta tunnista tuntiin.

Lapin rajavartiosto kertoi aiemmin aamulla, että yö sen toiminta-alueella ja rajanylityspaikoilla oli sujunut rauhallisesti. Myös Kainuun rajavartiosto kertoi, ettei uusia turvapaikanhakijoita ollut tullut yön aikana sen jälkeen kun Vartiuksen rajanylityspaikka eilen sulkeutui.

Eilen Sallaan saapui 35 turvapaikanhakijaa ja Vartiukseen 16. Yhteensä Vartiukseen on saapunut viime päivinä yli 120 turvapaikanhakijaa.

Rajanylitysliikenne on Vartiuksessa keskeytetty myös aiempina päivinä useaan otteeseen.

KAAKKOIS-SUOMEN kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi.

Viime viikon aikana Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui rajavartioston mukaan 379 turvapaikanhakijaa ja 14 tilapäisen suojelun hakijaa. Lauantain jälkeen Kaakkois-Suomen rajavartioston toiminta-alueella ei ole tullut maahan yhtään turvapaikanhakijaa.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kertoi aiemmin X:ssä, että rajalle tulee tilapäinen esteaita, jonka pystyttämisessä käytetään apuna myös varusmiehiä. Tilanne alueella on rajavartioston mukaan rauhallinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE