Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin kysyi “Eikö teitä hävetä?” ja sai kokoomuslaiset kimppuunsa – Petteri Orpo moukaroi eduskunnassa syyskuussa “Eikö teitä hävetä?” ja puoluetoverit tukivat äänekkäästi

Eduskunnassa käytiin eilen välikysymyskeskustelu, jonka aikana pääministeri Sanna Marinilla (sd.) oli myös hyvin tiukka viesti kokoomuksen suuntaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Suomi on oikeusvaltio. Minun hallitukseni pitää siitä kiinni. Tämän todettuani katson erityisesti kokoomuksen suuntaan, eikö teitä hävetä.

Monet kokoomuslaiset tarttuivat Marinin käyttämään “eikö teitä hävetä” kysymykseen. Antti Häkkänen kirjoitti Twitterissä:

“Onko ulkoministeri toiminut lainvastaisesti, käyttänyt valtaansa väärin tai muuten menetellyt epäasianmukaisesti tavoitellessaan poliittisesti mieluisaa lopputulosta? Äärimmäisen vakava kysymys oikeusvaltiossa.Tästä välikysymyksessä oli kyse.Marinin kommentointi oli ala-arvoista.”

Pia Kauma säesti Häkkästä.

“Olen tyrmistynyt äskeisestä keskustelusta. Pääministeri Marin hyökkäsi kokoomuksen kimppuun ministeriaitiosta kysymällä: “Ettekö häpeä?” Siis mitä! Oppositiollahan on oikeus kysyä, jos ministerin toimet salailuineen ja vaihtuvine tarinoineen eivät herätä luottamusta.”

Myös Timo Heinonen on tuimana.

Lisää aiheesta

“Tähän on varmasti syytä vielä eduskunnassa palata. Ei pääministerin arvovallalle sovi tällaiset hyökkäykset parlamentarismia ja eduskunnan välikysymystä kohtaan. Toivottavasti huomenna pahoittelee ja pyytää sanojaan anteeksi.”

Kuvakaappaus Ilta-Sanomien jutusta.

Kokoomuslaisten mielipahasta ei ollut tietoa syyskuussa, kun puheenjohtaja Petteri Orpo kuumotti hallitusta kyselytunnilla.

“Ministeri Kiuru, ministeri Andersson, pääministeri Rinne, eikö teitä hävetä? Te lupasitte, että hoitajamitoitus saadaan aikaan. Muutaman tunnin työ. Keskeinen lupaus. Ja tämäkin lupaus on petetty samalla tavalla kuin eläkelupaus. Voiko teidän ohjelmaanne ja lupauksiinne luottaa?” Orpo julisti.

Ilta-Sanomat kertoo jutussaan, että Orpo listasi myös Sanna Marinin, joka oli matkoilla. Lehden mukaan “kokoomuskuoro vastasi Orpon kyselyyn välittömästi penkeiltään huutamalla, ettei hallitukseen voi luottaa”.

Kaikki eivät jaakaan kokoomuksen pöyristymistä. Esimerkiksi vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö arvostelee Twitter-viestissään kokoomusta.

“Kokoomus piti hallituksessa meteliä kuinka hirveää on kritiikin henkilöityminen, ministerien ajojahdit. Nyt ei näytä tekevän yhtään kipeää hyökätä yhtä ministeriä (Haavisto) vastaan välikysymyksellä siitä, että tämä yrittää pelastaa al-Hol-lapset (tarvittaessa äiteineen).”

Niinistön mukaan “kokoomus meni heti persujen kelkkaan”.

“Häpeällistä, kyllä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE