Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP esittää rakennusalan elvytyspakettia: “Synkkään tilanteeseen pitää vastata”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Rakennusalan luottamus on palautettava pikaisesti, jotta ala ei vedä muuta taloutta perässään taantumaan, kansanedustaja, ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma (sd.) painottaa.

Demokraatti

Demokraatti

SDP esittää eilen julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan lukuisia toimia, joilla rakennusalan synkkään tilanteeseen voitaisiin vastata.

SDP kohdentaisi uuden 140 miljoonan euron valtuuden valtion asuntorahastosta asuntojen korjaus- ja energia-avustuksiin sekä lämmitystaparemontteihin määräajaksi vuosille 2024-2025.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten valtion asuntopolitiikkaa voidaan käyttää tasaamaan rakennusalan suhdannekuoppaa. Näin voitaisiin sekä piristää rakennusalaa vaikeassa tilanteessa korjausrakentamista tukemalla että vastata ilmastohaasteisiin rakennusten energiatehokkuutta parantamalla, Heinäluoma toteaa tiedotteessa.

Nyt tarvitaan juuri tällaisia määräaikaisia ja suhdanneluontoisia toimia, jotka tukevat kohtuuhintaista asuntotuotantoa sekä korjausrakentamista, hän korostaa.

LISÄKSI SDP:n rakennusalan tukipaketissa esitetään muun muassa erityisryhmien rakentamisen avustusvaltuuden korottamista vuoden 2023 tasolle eli 120 miljoonaan euroon.

– Suhdannevaihtelua tasaavat tukitoimet ovat välttämättömiä myös asuntojen tulevaisuuden tarjonnan kannalta. Vaikka rakentaminen nyt hiipuu, Suomen kaupungistuminen ei ole hidastumassa mihinkään. Kasvavien kaupunkien asukkaat tarvitsevat asuntoja, myös kohtuuhintaisia sellaisia.

SDP vastustaakin Petteri Orpon (kok.) hallituksen aikomuksia tulouttaa valtion asuntorahastosta (VAR) valtion budjettiin seuraavan kolmen vuoden aikana jopa 800 miljoonaa euroa.

– Asuntorahaston tyhjentäminen vähentäisi tulevaisuuden työkaluja kohtuuhintaisten kotien rakentamiseen ja peruskorjaukseen. Samalla luovuttaisiin puskurista, jolla on voitu reagoida suhdanteisiin asuntomarkkinoilla.

SDP HALUAA Heinäluoman mukaan pitää kiinni VARin käyttötarkoituksesta ja käyttää sen varoja kohtuuhintaisen asuntotuotannon edistämiseen, asuntojen korjaamiseen sekä asuinalueiden, kuten lähiöiden kehittämiseen.

– Rakennusalan historiallinen ahdinko ja uusien asuntoaloitusten romahtanut määrä edellyttävät päättäväisiä toimia. Hallituksen suunnitelmat asuinrakennusten korjausavustusten pienentämisestä, erityisryhmien vuokra-asuntojen investointiavustusten määrän vähentämisestä sekä uusien asumisoikeusasuntojen rakentamisen lakkauttamisesta ovat täysin väärä lääke rakennusalan ahdinkoon.

Pitkäjänteisellä asuntopolitiikalla voidaan joko romuttaa tai rakentaa kestävän ja kohtuuhintaisen asumisen tulevaisuutta, Heinäluoma muistuttaa.

– Me SDP:ssä valitsemme jälkimmäisen vaihtoehdon, päättää Heinäluoma.

SDP:n vaihtoehtobudjetista keskustellaan tänään eduskunnan täysistunnossa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE